Zelfgetapte berkensap!

Al een paar jaar wilde ik het proberen. En al een paar jaar gingen de momenten aan me voorbij, omdat ik gewoon niet goed wist hoe ik het moest doen en dan maar niets deed. Maar dit jaar is het gelukt en terwijl ik schrijf, hangen er nog twee potten in de zon, want ik ben zelf berkensap aan het tappen en heb gisterenochtend mijn eerste glas gedronken. Echt, niet normaal lekker!

Dinsdag ontmoette ik een kruidencollega en toen ze vertelde dat ze sap aftapt, dacht ik: “Nu ga ik het ook gewoon doen!” En zo ging ik ’s middags op zoek naar berken op ons land, met lage takken die wel gesnoeid mochten worden. Met mijn rieten tas, een mooi zaagje, boerentouw en glazen potjes ging ik op pad. En toen ik de twee berken waarmee ik ging samenwerken bedankte, voordat ik er een tak afzaagde, voelde ik me geraakt door wat de natuur ons kan en wil geven. Nu ben ik geen bomenknuffelaar, maar ik vind het wel belangrijk om een dankbare houding te hebben met betrekking tot wat de schepping ons geeft aan rijkdom om gezond te blijven of worden.

Toen ik ging slapen kon ik niet wachten tot het weer ochtend zou zijn. Ik werd (net als vroeger met mijn verjaardag) vroeg wakker en ging in mijn charmante joggingbroek, hemdje en vier maten te groot vest mijn bomen bezoeken. De ene boom was een minuut of tien. De andere kon ik met de fiets naartoe.Eenmaal bij mijn boom in het bos aangekomen, maakte mijn hart een sprongetje. Wel 2 cm sap! ­čśë Ik moet bekennen dat ik een oogst van liters voor ogen had, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Groot dromen en denken hoort alleen wel bij mij en gelukkig kan ik op dit soort momenten goed omgaan met teleurstelling. ­čśë Er verscheen dus nog steeds een dikke glimlach op mijn gezicht toen ik het potje overgoot in een fles die ik had meegenomen.

Op naar de volgende boom, en daar had ik meer geluk, want ik had uiteindelijk een mason jar vol vers berkensap! Een beter ontbijt kon ik me niet wensen, want echt, wat is dit lekker! Ik had het wel eens gekocht en vond het wel ok├ę, maar dit is zo anders dan bewerkt sap, en zoveel lekkerder! Maar wat is berkensap nu eigenlijk en kun je dat wel zo drinken? Geen zorgen, dat kan! Maar ik zal er so wie so iets meer over vertellen. Berkensap is het sap dat begin van het voorjaar vanuit de wortels opstijgt naar de takken, honderden liters, zodat de knoppen weer kunnen groeien en bloeien en er weer nieuw blad aan de bomen kan komen. En dat sap is dus heel gezond.

Berkensap is zuiverend, mineraliserend en revitaliserend, wat na de winter heel fijn is voor ons lichaam. Lekker om de boel op te schonen, om vervolgens op te laden en ons weer klaar te maken voor de herfst en winter. Vers getapte en ongepasteuriseerde berkensap wordt ook wel levend water genoemd. Het smaakt wat zoet, door de xylitol (wat berkensuiker betekent) die erin zit en hydradeert ons lichaam nog intenser dan kokoswater. Xylitol is trouwens suiker-alcohol die in veel groenten en fruit voorkomt, en ook in veel producten suiker vervangt (maar die xylitol is dan vaak uit bijvoorbeeld maïs gewonnen, omdat dat goedkoper is).

Toen mijn leukerd van mijn persoonlijk gewonnen en gezeefde(!) sapje dronk, zei hij: “De smaak vind ik niet per s├ę heel lekker, maar het lijkt wel alsof het me opwekt, energie geeft. Morgen ga ik er weer wat van proberen.”

Wat hij voelde klopt wel bij bepaalde eigenschappen van de berk:

  • De berk als geheel is een algemene tonic, wat betekent dat hij onze organen versterkt en ondersteunt, waardoor we meer energie krijgen.
  • Berk reinigt ons lichaam en is van invloed op onze urinewegen, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd die bijvoorbeeld verband houden met nier- of blaasstenen, jicht, gruis en reuma.
  • Berk ontgift onze lever en nieren, en helpt ook bij cellulite (niet te verwarren met cellulitis), wat een ontsteking van de huid en het onderliggende weefsel is
  • Alle delen van de berk worden gebruikt voor medicinale ‘brouwsels’, zoals thee en tinctuur, en de etherische olie van de berk (die uit de schors gewonnen wordt) heeft ook prachtige medicinale eigenschappen.
  • Berkensap wordt ook gebruikt voor reinigingskuren van een paar weken.┬áGoogle maar eens op berk of berkensap en je vermaakt je zo een paar uurtjes.

Ik hoop de komende week ook dagelijks wat berkensap te kunnen blijven drinken, als een fijne ondersteuning voor mijn lichaam om met frisse moed de lente tegemoet te gaan.
Ben je in verwachting of geef je borstvoeding, dan kun je je beter aan iets anders wagen. En als je een hond hebt en je denkt:” Die moet dit ook echt even proeven!”, niet doen. Berkensap is voor honden namelijk enorm giftig en kan zelfs dodelijk zijn.

En last but not least: als je geïnspireerd bent om ook zelf berkensap te tappen, zorg dan dat je weet wat je doet(!) zodat je een boom niet te veel beschadigd. En, let ook op waar de bomen staan die je gebruikt. Staan zo aan de andere kant van een sloot in een wei? Grote kans dat ze van de boer zijn van wie het land is. Loop dus niet zomaar het land op, maar vraag netjes toestemming. Check ook op andere plekken of er misschien een eigenaar is. Zelf maak ik altijd een bedankje als ik gebruik mag maken van iemands land. Zo maakte ik vorig jaar een calandula-thee voor onze biodynamische groententeler bij wie ik calandula uit de tuin mocht plukken.

Ik ga nu weer op weg naar de oogst van vandaag. Het zal mij benieuwen!

Fijne dag en proost!

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.