Cake met appels en peren!

Soms, zomaar ineens, eten we eens een tussendoortje. Dit gebeurt niet vaak, maar als we het doen dan doen we het goed!

Momenteel is een stel geweldige mannen (na vijf jaar sparen!) onze badkamer aan het renoveren. Ik zag met mijn ‘ik-houd-van-stilte-en-rust-hoofd’ op tegen heel de dag mensen in huis. Maar deze mannen zijn allereerst superleuk en daarbij gaan ze zó hun eigen gang, dat ik soms gewoon vergeet dat ze er zijn, totdat ze vrolijk meezingen met de radio. Renototaal rules, zeg ik! 🙂 Nu vind ik alle medewerkers van het bedrijf heel aardig, maar met een van de mannen trekken we deze week wat meer op omdat hij het betegelen en de muren doet. Hij begrijpt inmiddels dat ik soms even moet nadenken over bepaalde keuzes die we moeten maken, voelt goed aan waar we van houden, laat goed zien wat hij doet en bedoelt en hij geeft me ook nog eens de ruimte om vragen te stellen. Respect voor hem, want ik heb de afgelopen drie dagen nogal wat vragen gehad, die hij geduldig is blijven beantwoorden, met als gevolg dat ik werkelijk glunder als ik onze steeds mooier wordende badkamer om de paar uur bewonder.

Terwijl deze verbouwing aan de gang is, hebben we deze week ook een paar pittige dagen op de boerderij gehad. Hierdoor was ik een beetje in mineur, maar ook boerleuk liep door onverwachte klusprojecten bijna met zijn ziel onder zijn arm over het erf. Reden voor een baksel vond ik, al geloof ik niet in het fenomeen comfortfood! 😉

Ik heb gewoon gekeken wat ik in huis had en ben daarmee aan de knutsel gegaan. En tot mijn verrassing kwam er even later werkelijk een heerlijke smeuïge cake uit de oven, waarvan de luisterende badkamermeneer ook een stuk voor zijn vrouw mee naar huis heeft gekregen.

Geniet lekker van deze appel-peer-cake, die gemaakt is zonder gluten, (pseudo)granen en lactose, en gezoet is met honing en een beetje kokosbloesemsuiker! En nu is suiker nog steeds suiker natuurlijk, maar ik gebruik dan liever dit soort suikers dan een pak basterdsuiker uit de supermarkt. De cake is trouwens erg groot, dus je kunt de ingrediënten prima halveren voor een klein taartje!Wat je nodig hebt
2 cups amandelmeel
3/4e cup arrowrootmeel of tapiocameel
1/2e cup kokosmeel
2 eetlepels kokosolie
8 eieren
175-200 gram honing (naar smaak, en kan vervangen worden door 150-175 gram maple syrup)
1 theelepel vanille-extract (geen vanille-aroma)
gemalen/gebroken zoete amandelen (gewoon zelf doen)
snufje zout (optioneel)
2 grote appels
3 rijpe peren
1 eetlepel kaneelpoeder
sap van een halve sinaasappel
3 theelepeltjes kokosbloesemsuiker

Hoe je de cake maakt (heel makkelijk!)
Warm de oven voor op 160 graden Celcius. De reden dat ik de cake op deze temperatuur bak, is omdat ik me heb laten vertellen dat dat de hoogst aangeraden temperatuur is als je met amandelmeel bakt.

Snijd de appels en peren in stukjes en doe ze even in een kommetje.
Meng alle melen nu in een kom of keukenmachine en voeg vervolgens iets meer dan anderhalve eetlepel vloeibare kokosolie, de honing, vanille en eieren toe.
Laat het beslag nu even rusten.
Gaar op laag vuur, in het restje kokosolie, de gesneden appels en peren; samen met 3 theelepeltjes kokosbloesemsuiker, het sap van de halve sinaasappel en de kaneelpoeder. Blijf zachtjes roeren en als het fruit goed warm is, haal je het van het vuur en laat je het nog tien minuten met de deksel erop ‘nagaren’ en afkoelen.
Voeg daarna 2/3e van het appel-perenmengsel toe aan je mengsel en doe vervolgens het beslag in je cakeblik (doorsnee 24cm).
Strooi tot slot de rest van de stukjes appel en peer én de gemalen amandelen op de bovenkant van de cake en bakken maar!

Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven.
Check met een prikker of de cake gaar is of nog eventjes kan.

Tip: blijf hier een wekkertje voor zetten, ook al is het voor 5 minuten.