Kamillesiroop

De lente echt aangebroken in ons land. Tijd dus om de kamillesiroop waar ik het op mijn Makor Instagram over had online te zetten. Want, lekker is hij en absoluut de moeite waard om te maken.

Maar ik kan het natuurlijk niet laten om ook kort nog iets over kamille te vertellen. In het westen is kamille namelijk een van de meeste erkende en gebruikte (medicinale) planten. De botanische naam is Matricaria recutita en veel mensen gebruiken de bloemen van deze krachtige plant wanneer ze last hebben van angsten, als ze slecht slapen of bijvoorbeeld snel zenuwachtig zijn. Kamille wordt ook wel een nervine genoemd, net als lavendel, citroenmelisse en kattenkruid bijvoorbeeld. Wil je dus een thee maken die je lichaam helpt ontspannen voordat je gaat slapen, maak dan eens een tijdje thee met deze kruiden. En als je daar de rust niet voor hebt of geen tijd, of geen zin (dat kan natuurlijk ook gewoon) dan kan ik hem natuurlijk ook voor je maken, waar je hier meer over kunt lezen.

Kamille wordt ook al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal. De plant staat erom bekend dat hij krampen vermindert, maar ook trek in eten vergroot wat voor sommige mensen heel belangrijk is voor het herstel van hun gezondheid.

Kamille wordt ook wel als milde ‘bitter’ ingezet. Dat is de naam voor de medicinale eigenschap van een plant (of tinctuur van een plant) die onze spijsvertering bevordert doordat die de spijsverteringsreceptoren onder de tong, in de darmen, galblaas en alvleesklier stimuleert (zo, lees die nog maar een keer). Over bitters binnenkort eens meer.

Tips & trics
Als je kamille wilt plukken, zorg dan dat je zeker weet dat je kamille te pakken hebt. Google even, neem desnoods een foto mee en vergelijk. Pluk vervolgens (altijd) alleen wat je denkt nodig te hebben, zodat de bijen van de rest kunnen genieten.

En als je kamille in de wei van een boer ziet of ergens op het terrein van iemand, vraag dan altijd even of je ervan mag plukken en bedank de mensen. Wel zo vriendelijk en beleefd. Zelf maak ik altijd een bedankje voor de mensen bij wie ik mag plukken; vorig jaar een gemengde thee met calendula, omdat ik onbeperkt calendula bij de buurboer mocht plukken.

Kamille is een makkelijke en toegankelijke plant als je nog niet zo bekend bent met het gebruik van medicinale planten. Je kunt de bloemen drogen en er thee van maken, maar je kunt er ook verse thee mee maken. Echt de moeite waard, de zachte smaak en lichtzoete geur is heerlijk.

Maar je kunt veel meer doen met kamille en omdat deze bloem voor kinderen ook veilig is, is het eigenlijk gewoon een familievriend. Zo kun je limonade mee maken voor kinderen, gember-kamille ijsjes met honing en citroen, kamille latte, kamillewater voor ontstoken ogen (voor mens en koe), tinctuur, kamilleazijn, medicinale siroop, zalf en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar vandaag een siroopreceptje voor het hele gezin, dus daar gaan we!

Wat je nodig hebt
30 gram op blote voeten (aanrader!) geplukte verse kamillebloemen
een halve liter zuiver water
120 gram onbewerkte (liefst lokale) honing
sap van 1 grote citroen (of 2 kleine)
een schone fles voor de siroop (ik kook ze altijd schoon)
een theedoek of kaasdoek, oude kussensloop….en wat knijpers
pannetje
kookthermometer

Hoe je de siroop maakt

Doe de bloemetjes in een fles met het zuivere water en zet met een dop erop in de vensterbank. Laat vervolgens 24 – 48 uur trekken.
Span als je de siroop wilt gaan maken een doek over een pannetje (dat groot genoeg is voor minimaal een halve liter vocht) en giet de fles er rustig in leeg. Maak de doek nu los en wring de bloemen in de doek ook nog goed uit, zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen in je siroop krijgt. De uitgewrongen bloemen kunnen vervolgens op je composthoop, in je groenbak of….in een cake!
Breng het ‘kamillewater’ nu aan de kook, en haal van het vuur zodra je de eerst bubbels ziet. Laat het water nu afkoelen, pers in de tussentijd de citroen uit, doe het sap bij het water en roer even door.
Als het kamillewater is afgekoeld tot maximaal 40 graden, kun je de honing erbij doen. Onder de 40 graden behoud deze namelijk zijn medicinale werking en blijven de voedingsstoffen in tact.
Roer de honing door het warme (afkoelde) kamillewater en als de honing goed opgelost is, is je siroop klaar. Je kunt even proeven of je hem sterk genoeg vindt, en er eventueel nog wat honing bij doen.

Tip:
Leng de siroop aan met water, doe er wat verse bloemen door en maak er ijsjes van. Heel leuk om met kleinere kinderen te doen en samen met hen de bloemen ook eens goed te bestuderen, bijvoorbeeld door ze na te laten tekenen of met elkaar op te zoeken waarom ze gezond zijn. Zo betrek je ook kinderen bij onze relatie met de natuur en haar geneeskracht.

Klaar? In een fles doen, label erop met de ingrediënten, botanische naam en datum, en in de koelkast bewaren. Omdat de siroop met honing is gemaakt is hij niet zo lang houdbaar als wanneer je hem met suiker maakt. Zorg daarom dat je hem binnen een maand opmaakt, of vries de helft in als je denkt dat dat je niet gaat lukken. En…even schudden voor gebruik.

Enjoy! 😀