Notengranola

Vanmorgen heb ik dit heerlijke ontbijtje op. Heel makkelijk om te maken, erg lekker en perfect als je geen granen, pseudogranen en zaden eet. Nu eet ik meestal, zonder tussendoortjes, twee keer per dag, maar omdat ik wel wat meer calorieën binnen mag krijgen, probeer ik daar soms een ontbijtje aan toe te voegen. Het liefst met groenten, proteïnen en vetten, maar ook dit vind ik heerlijk!

Maar eerst nog even iets anders.
Ik ontvang namelijk geregeld berichtjes met de vraag wat saponinen eigenlijk zijn en waarom ik die niet eet. In het kort gezegd zijn dat zeepstofjes in planten die ze gebruiken om zichzelf te beschermen. De orthomoleculair therapeut die mij begeleid is van mening dat deze zeepstofjes onze darmwand irriteren, waardoor hij doorlaatbaarder wordt, wat veel lichamelijk klachten tot gevolg kan hebben. Er zijn ook mensen die dat onzin vinden, maar doordat ik ervaar wat het met mij doet om geen saponinen te eten, geloof ik dat heel veel mensen er baat bij zouden hebben. Ik at al heel lang glutenvrij, maar toch als ik bijvoorbeeld havermout, rijstmeel, quinoa of boekweit at, kreeg ik daarna of in de loop van de dag enorme buikpijnaanvallen, met zweten, vaak een koortserig gevoel en de uren en soms dagen erna was ik dan ontzettend moe. Sinds ik geen voeding meer eet waar deze prikkelende saponinen inzitten, heb ik daar dus geen last meer van. Mijn darmen zijn nog niet helemaal op en top, doordat ik nog wel meer te leren heb op het gebied van werkelijk rusten en minder van mezelf vragen op bepaalde gebieden, maar goodness wat ben ik blij met hoeveel gezonder ik al ben dan een paar jaar geleden! Ik voel me energiek, mijn lichaam komt steeds meer in balans, mijn huid is rustiger geworden en zo zou ik nog een heel rijtje van mooie veranderingen kunnen opnoemen. Dat ga ik alleen niet doen, want het is tijd voor dit heerlijke ontbijtreceptje!


Wat je nodig hebt voor deze notengranola
Kokos- of amandelyoghurt
Een hand gemengde noten (zonder cashews of pinda’s)
1 theelepeltje maple syrup (of iets meer als je van zoeter houdt)
1 theelepeltje kokosolie
Snufje kaneel (of koekkruiden)
Een heel klein beetje vanille extract- 0f poeder

Hoe je de notengranola maakt
Maal de noten in een keukenmachine en roer daarna de maple syrup, de snuf zout en vanille er doorheen.
Doe de kokosolie in een koekenpan en verwarm de noten er daarna al roerend in. Je bakt ze eigenlijk een beetje.
Zodra ze goed warm zijn en je de geur van de noten sterk ruikt, kun je de granola laten afkoelen en daarna lekker op je yoghurt doen. Ook met een halve banaan of rood fruit erbij erg lekker!

Eet smakelijk!

En als jij nu ook denkt dat er nog winst te behalen is wat betreft je gezondheid en kom je er maar niet uit op welke manier je dat het beste kunt doen, ga dan eens vrijblijvend naar een orthomoleculair arts of therapeut bij je in de buurt. De kans is groot dat die je op weg kan helpen en vaak wordt een groot deel van een consult vergoed door je verzekering.