Dolmades-lasagne

Mijn verwachting is dat muggen vannacht een kilometer afstand van ons houden, gezien de hoeveelheid knoflook die we vanavond gegeten hebben. Maar wat was dit lekker: dolmades-lasagne!

Voor het eerst in mijn de-vrouw-van-een-boer-carrière, heb ik gisteren de druif bijgeknipt. Gewoonlijk laten we hem gewoon groeien, met alle woeste gevolgen van dien, maar dit jaar dacht ik: “Laat ik het eens anders doen!” Ik hoop dat de druiven zich nu niet al te bloot voelen, want misschien ben ik wel een beetje te rigoureus geweest, waardoor we vandaag dan wel weer lekker druivenblad hadden waarmee ik ons avondeten heb gemaakt. Ik had geen zin in rolletjes maken, ondanks dat dat er natuurlijk veel gezelliger uitziet op je bord, en daardoor ontstond het idee om de bladeren als een soort ‘lasagnebladen’ te gebruiken. Zo gezegd zo gedaan, en wat hebben we genoten van deze heerlijke frisse en kruidige maaltijd.

Hierbij het recept, en ik hoor het natuurlijk heel graag als je dit © 😉 recept eens geprobeerd hebt! Wat je nodig hebt (voor 3 lekkere eters of 4 kleine eters)
ongeveer 15-20 **jonge druivenbladeren [afhankelijk van de grootte] 400 gram bloemkoolrijst [kun je zelf maken of zo kopen] 350 gram biologische rundergehakt [kan ook zonder uiteraard] 8-10 takjes verse oregano [blaadjes eraf ritsen] 3 handen bladspinazieblad
3 takjes munt [blaadjes eraf ritsen] sap van 1-2 citroenen
1 bol verse knoflook [of minder als je dat te veel vindt] twee tot drie eetlepels olijfolie
1 grote rode ui
10 zongedroogde tomaatjes [zonder de pitjes als je liever geen saponinen eet] 200 ml kokosmelk [bio, van bijv. go-tan}
peper
zout

Ovenschaal van 40 bij 25, of een andere vorm die je in huis hebt.Ingrediënten voor de tzatziki saus
300 gram kokosyoghurt<br>
knoflook [naar smaak, ik gebruikte 1/4e van de bol die ik hierboven noem]<br>
citroensap [zie boven]<br>
peper<br>
zout<br>
twee handen rucolasla [of restje groen/kruiden/spinazie/munt van hierboven]<br>

Hoe je de dolmades-lasagne maakt

  • Knip de steeltjes van de druivenbladeren en breng de bladeren met een beetje zout aan de kook. Zodra het water gaat borrelen zet je het vuur uit en laat je de bladeren lekker even weken. Zorg dat ze goed onder water staan, desnoods door er een kommetje op te zetten. Laat het blad zo maar lekker even staan, zodat ze lekker zacht worden.
  • Pers nu alle teentjes van de knoflook, doe 3/4e in de olijfolie en roer even door. Laat dit lekker staan, daarmee trekt alle goedheid van de knoflook in de olie, die je straks door je gerecht mengt. Doe de rest van de knoflook in de kokosyoghurt, voor de saus [zie onderstaand]. Zet beide bakjes even aan de kant, en laat de knoflook zijn werk maar doen. 😉
  • Fruit de fijngesneden ui op heel laag vuur, een minuut of tien. Daarmee wordt hij lekker zoet.
  • Doe de bladeren uit de pan in de tussentijd in een vergiet, zodat ze een tijdje kunnen uitlekken.
  • Doe het gehakt nu bij de ui en rul het gehakt op laag vuur. Kruid het met peper en zout naar smaak
  • Terwijl het gehakt gaart, kun je de oregano, spinazie en munt heel fijn snijden. Denk er ondertussen aan om het gehakt af en toe te roeren.
  • Als het gehakt net gaar is, voeg je de bloemkoolrijst, de kokosmelk en het citroensap van een halve grote citroen eraan toe. Roer alles zachtjes om en laat lekker sudderen met de deksel erop. Zo wordt de bloemkoolrijst zacht en door de zachte kokosmelk lijkt de smaak ook echt meer op rijst van wanneer je de bloemkoolrijst zo gebruikt.
  • Voeg nu de oregano, munt en spinazie toe en roer alles weer goed door. Zet de pan nu op de laagste stand, zodat alles wel een beetje door blijft garen, maar niet ‘over cooked’ raakt. Dat is voor dit gerecht namelijk niet nodig, en het is het lekkerst om het koud of lauw te eten.
  • Snijd nu de zongedroogde tomaatjes [ik koop altijd een zakje gedroogde tomaatjes, haal de pitjes eruit en laat ze een aantal weken in vloeibare kokosolie trekken zodat ze zachter worden] in kleine stukjes en voeg ze aan de gehaktmix toe en roer alles weer zachtjes om. Je kunt eventueel wat stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes bewaren voor decoratie.
  • Voeg nu de knoflook die in de olie staat te trekken toe aan het gehaktmengsel.
  • En nu brak voor mij het moment aan om een hapje te proeven en te kijken of ik misschien iets meer zuur wilde, peper, zout of misschien nog wat oregano of extra tomaatjes…..minder knoflook? 😉
  • Zet het vuur nu uit en laat alles lekker afkoelen en laat de smaken lekker verder blenden terwijl je de saus gaat maken.

 Hoe je de tzatziki saus maakt

  • Als het goed is staat je restje knoflook al lekker even te trekken in de kokosyoghurt.
  • Doe hier nu 1 eetlepels citroensap bij en roer om.
  • Daarna kun je fijngesneden rucolasla toevoegen, en wat peper en zout naar smaak.
  • Proef ook nu even….wil je wat meer pit? Iets meer zuur? Voeg toe wat je mist en laat de saus even staan.

Nu kun je de dolmadeslasagne gaan ‘bouwen’

  • Doe een laag van de gehaktmix op de bodem van de schaal en verdeel dit gelijkmatig
  • Bedek deze laag met een laagje duivenbladeren. Maak 1 laag, maar laat ook gerust wat bladeren overlappen.
  • Verdeel nu de helft van de saus over de druivenbladeren.
  • Voeg vervolgens weer een laag gehaktmix toe, nog een laagje druivenbladeren en tot slot de rest van de saus.
  • Decoreer de lasagne met wat zongedroogde tomaatjes, wat rucola en halve plakjes citroen.

Door de knoflook is het een ‘pittig’ recept, maar als je genoeg citroen toevoegt is het frisje daarvan een heerlijke tegenhanger, en samen met de zachtheid van de kokosmelk en de bite van de tomaatjes….heerlijk! Je hoort het, ik ben fan! Niet alleen vanwege de smaken, maar ook omdat dit recept bomvol goedheid voor ons lichaam zit!

Enjoy! 🙂 

** Heb je geen druivenbladeren, gebruik dan bijvoorbeeld witte koolbladeren of spitskoolblad. En natuurlijk is het heerlijk om hier wat olijfjes bij te eten! 😉

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.