Een heerlijke herfstsoep

Vandaag hebben wij een heerlijke soep gegeten die mensen die van linzen houden, maar deze niet (kunnen) eten in verband met intoleranties voor peulvruchten en/of saponinen, heel blij van worden! Niet dat de smaak per sé hetzelfde is, maar de structuur en de bite wel, which I love.

Geen lange verhalen verder, maar gewoon direct naar het recept!

Wat je nodig hebt voor 4 grote of zes kleine kommen
800 gram grof gemalen wortel
400 gram grof gemalen peterseliewortel
1 klein stukje venkel, naar smaak, maar het kan ook zeker zonder
3 teentjes knoflook
2 niet te grote rode uien
3 theelepels komijnpoeder (als je dat verdraagt, de poeder wordt namelijk van zaden gemaakt)
2 theelepels gember
2 theelepels kurkuma
zout naar smaak
peper naar smaak
scheutjes olijfolie
ghee (of kokosolie als je vegetarisch bent)
kneepje of scheutje citroensap
1 liter groentenbouillon, zelfgemaakt of gewoon met biologische blokjes of poeder
250 ml kokosmelk

Optioneel:
200 gram lams- of kipgehakt, als je niet vegetarisch bent 😉
kokosyoghurt 

Hoe je de soep maakt

  • Pers de knoflook laat deze minimaal 10 minuten trekken in een beetje olijf
  • Maal de wortel en de peterseliewortel, alsof je er soort ‘rijst’ van maakt
  • Snijd ook de venkel fijn
  • Snijd de ui fijn en fruit deze op lage temperatuur in een eetlepel ghee of kokosolie
  • Bereid in de tussentijd je liter bouillon voor
  • Als de ui glazig is, kun je de andere kruiden (behalve het zout) toevoegen en kort mee-verwarmen totdat je ze lekker gaan ruiken. Let erop dat de kruiden niet aanbakken, en blijf zachtjes roeren.
  • Voeg nu de bouillon toe, roer even en voeg vervolgens de wortel, peterseliewortel en venkel toe.
  • Draai als je gehakt gebruikt kleine balletjes en kruid deze verder niet (simpelweg niet nodig) en doe voeg deze aan de soep toe zodat ze lekker kunnen meegaren
  • Laat alles nu 20 minuten op lage temperatuur garen (met de deksel op de pan). Roer af en toe even.
  • Check na 20 minuten of de groenten gaar zijn (proef even). Het is de bedoeling dat de groenten behoorlijk zacht worden, tenzij je van een bite houdt natuurlijk
  • Als de soep klaar is, kun je nog wat zout en een kneepje citroen naar smaak toevoegen
  • Roer de knoflook (met de olijfolie) pas door de soep als je deze van het vuur hebt gehaald, het liefst zo laat mogelijk voordat je de soep eet. Op die manier behoud je de geneeskrachtige werking van knoflook namelijk meer dan wanneer je snijdt en al met de ui meefruit.
  • Doe de soep in kommen en doe er eventueel een flinke schep kokosyoghurt bij en nog een klein beetje verse peper ter decoratie én omdat zwarte peper ongelooflijk gezond is en ook nog eens de werking van kurkuma versterkt.

Enjoy! 😀

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.