Beet it!

Vandaag was het dan zover en probeerden we onze nieuwe Kuvings slowjuicer uit. We hadden eerder deze week al wel een testje gedaan met soffe biologische appels [die in deze melige staat waren omdat we de hoeveelheid van de oogst niet opgegeten hebben gekregen] en een sinaasappel, maar vandaag….maakte ons hart een sprongetje bij het heerlijke gekraak van de bieten die we in de machine stopten. Echt, als je dat geluid hoort, een heel diep donker geknapper, wil je het liefst heel de dag sappen maken met harde groenten erin. Je voelt je alleen bij de klank van de kneedgrage vijzel al gezond worden.

12517099_10154438697699018_1947459894_oNu voel ik me behoorlijk thuis in de keuken, kan ik best een lekker maaltje in elkaar flansen en hou ik van gezonde smoothies maken, maar slowjuicen vind ik toch wel andere koek. Ineens praat je niet meer over een banaan, kiwi en avocado die je in een blender stopt met wat water of notenmelk, maar over bieten, wortelen en broccoli waar je puur sap van gaat maken. Gelukkig heb ik het leuke en handige boekje Groene sapjes waarin veel recepten staan [en waar ik ook een ingrediënten-foto van heb gemaakt]. In de index zocht ik op ‘bieten’ [omdat onze moestuin overwoekerd is met deze heerlijke groente waar we een tot twee keer per week salades van maken om te voorkomen dat ook deze sof worden] en ik vond een receptje met ingrediënten die we in huis hadden: twee bieten [er mist er een op de foto], twee sinaasappels en 25 gram gember [waar ik genuinely niet van hou].

12511445_10154438697609018_181778576_oMijn leukerd had [in de regen!] bieten gerooid en voor me schoongemaakt en toen was het moment daar: we gingen heuse bieten-sinaasappel-gembersap maken. Terwijl de machine zijn werk deed en er een prachtig roodgekleurd sap in de sapkan stroomde, verbaasden we ons over hoe makkelijk de bieten aan gort geperst werden en hoe droog de pulp was die uit weer een ander tuutje kwam. Allemaal gezonde vezels die pulp, waar we crackers van zouden kunnen maken [wie weet ga ik dat nog eens proberen] of die we gewoon lekker op de mesthoop achter de stal kunnen gooien zodat we volgend jaar het meest vruchtbare bioland der lage landen zullen hebben. Natuurlijk kun je ook gewoon níet slowjuicen en die vezels lekker eten zodat je darmen ook nog wat te doen hebben, maar juicen heeft zo ook zijn voordelen ;). Hier kun je daar een leuk artikeltje over lezen.

Inmiddels ben je natuurlijk ontzettend benieuwd naar hoe dit sapje smaakte ;). Ik moet zeggen, het viel niet tegen, om met de woorden van mijn ‘huisband’ [niet te verwarren met een aantal muzikanten] te spreken. Ik vond het een zwaar sapje, maar door de sinaasappel toch ook wel fris. Even wennen dus, maar wel lekker! En lekker genoeg om met goede moed ons slowjuice-avontuur te vervolgen.

Heb jij nog lekkere recepten? Inspire me! 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.