Bulkdrinken

De afgelopen maanden heb ik nog veel meer over voeding en de werking van mijn lichaam geleerd dan de jaren ervoor. Ik word er blij van om te leren en onderzoek graag hoe dingen in elkaar steken. Wat betreft de werking van ons lichaam vind ik dat alleen best een hele kluif, omdat er zoveel verschillende perspectieven op voeding en gezondheid zijn, zoveel meningen en zoveel verschillende wetenschappelijke onderbouwingen voor bepaalde voedingsleren.

Ondanks dat en ondanks dat gezond omgaan met voeding ook voor mij een avontuur is, ben ik blij met de veranderingen waar ik het afgelopen seizoen doorheen ben gegaan. Zo eet ik bijvoorbeeld geen pseudogranen meer, terwijl ik dat eerder wel deed om granen te vervangen. Denk aan quinoa, gierst, amaranth, boekweit, teffmeel, enzovoort. Ik dacht eerlijk gezegd altijd goed tegen deze graanvervangers te kunnen, maar nu ik ze een maand of negen helemaal niet meer eet, merk ik hoeveel beter ik me voel. Natuurlijk is dat ook een gevolg van een combinatie van veranderingen. Maar door pseudogranen uit mijn voedingspatroon weg te laten, zijn de buikpijnen die ik jarenlang had in ieder geval verdwenen.

Wat ik lastig vind aan mijn nieuwe eetpatroon, is om voldoende water te blijven drinken. Ik drink namelijk niet meer vlak voor, tijdens of vlak na een maaltijd. Hierdoor kreeg ik het niet goed voor elkaar om tussen maaltijden door voldoende te drinken. Toen ik dit besprak met de orthomoleculair therapeut die mij begeleid, legde hij mij het principe van bulkdrinken uit. Wat hij vertelde sprak me aan en hoewel ik een beetje moest schakelen omdat ik gewend was om heel de dag beetjes te drinken, bevalt bulkdrinken me steeds beter.

Wat is bulkdrinken?
Bulkdrinken betekent dat je een aantal keer per dag een grotere hoeveel water drinkt. Tot het punt dat je je verzadigd voelt. Het idee hierachter is dat je lichaam dus ook maar een aantal keer per dag energie hoeft te stoppen in het verwerken van dat water.

Gezondheid gaat voor mij over een gezonde energiebalans. Daarom wil ik mijn lichaam helpen om voldoende goede energie te krijgen én om die energie goed te verdelen. Bulkdrinken helpt mij daarbij, omdat ik mijn lichaam door deze manier van drinken maar een aantal keer ‘belast’.  Ik drink nu drie of vier keer op een dag een grotere hoeveelheid water. In totaal ongeveer 2 liter, en daarbij drink ik één keer per dag bulletproof rooibosthee en hier en daar een kop kruidenthee.

Ik voel me er goed bij én het geeft me rust, omdat ik in mijn hoofd omdat ik niet meer hoef te puzzelen met etenstijden en maaltijden.

Waarom ik bulkdrink
Er zijn dus verschillende redenen waarom ik bulkdrink. Een aantal redenen heb ik al genoemd, maar ik zal er eens een mooi rijtje van maken:

  • Een grotere hoeveelheid in één keer drinken kost het lichaam minder energie om te verwerken dan heel de dag kleine beetjes.

Zorg dat het water niet te koud is. Het kost je lichaam veel energie om te koud water te verwerken.

  • Door drinken en eten goed te scheiden, optimaliseer je je spijsvertering omdat je maagsappen tijdens een maaltijd dan niet verdunnen. Hierdoor neemt je lichaam voedingstoffen ook beter op.
  • Toen er nog geen stromend water was, liepen mensen vaak lang voordat ze water vonden. Ze dronken dan tot ze verzadigd waren en gingen weer verder met hun dagelijkse leven of met hun reis. Misschien is dat voor onze levensreis ook wel goed.

Leuk weetje:
Water drinken reguleert het hormoon oxytocine. Dit hormoon wordt geproduceerd in de hypothalamus en verbindt ons met anderen. Heel belangrijk dus voor ons leven, want gezonde verbondenheid doet ons hart goed. Naast dat het de verbondenheid met anderen ten goede komt, helpt oxytocine ons ook om met onszelf in contact te zijn, met onze gedachten, emoties en gevoelens. Als je het interessant vindt, zou je eens kunnen Googlen op dit hormoon. Je voelt je door dit hormoon gelukkiger en je zou er ook liever van worden. Nou, als dat geen reden is om goed water te [blijven] drinken!

  • Door bulkdrinken, ga je ‘dorst’ weer herkennen als indicator om je vochtgehalte op peil te brengen. Als je heel de dag kleine beetjes drinkt, weet je eigenlijk niet meer wat dorst is. En er is niks mis met dorst of met een hongervoel hebben. Het is goed dat ons lichaam ons vertelt hoe het met ons gaat en wat we nodig hebben. Honger wordt trouwens vaak verwart met dorst, maar dat is weer een heel ander verhaal. Uitspraken dat als je dorst hebt je eigenlijk al te laat bent met drinken, lijken op basis van allerlei artikelen die ik de afgelopen maanden gelezen heb, daarom niet helemaal correct. Want is dorst niet juist een hele goede indicator? Een leuke om over na te denken vind ik.

Als je een evenwichtig eetpatroon hebt, krijg je door groente en fruit ook nog tot een liter water binnen. Maak je dus niet te snel zorgen over dat je te weinig zou drinken met bulkdrinken, want ook je voeding draagt bijkan bijdragen aan een gezonde vochthuishouding.

Voor de duidelijkheid, bulkdrinken gaat uiteraard over water, en niet over frisdranken, koffie en andere dranken.

Ik ben benieuwd of deze manier van drinken ook jou helpt om meer te drinken. Mij bevalt het in ieder geval goed en ik doe mijn lichaam er ook nog een plezier mee!