Gezonde voeding alleen voor rijken?

Gisteren hadden boerleuk en ik onverwacht een leuk gesprek met een andere boer bij ons in de buurt. Hij zei iets opvallends waardoor ik op een positieve manier werd stilgezet bij keuzes die ik maak en waarmee ik anderen graag wil inspireren. Hij zei het volgende: “We horen mensen steeds vaker zeggen dat het belangrijk is om lokale producten te kopen, bijvoorbeeld bij een boer in de buurt of op de markt. Maar dat is uiteindelijk dezelfde markt als die waar producten voor de supermarkt vandaan komen. En dus zijn daar ook gewoon kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen gebruikt op het land of in de kassen. Als je echt iets wilt veranderen door je boodschappenkoopgedrag, koop dan bij een biologische boer of op een biologische markt. Dat is wat een werkelijk verschil maakt.”

De uitdaging
Nu ben ik het zeker met deze boer eens, maar ik besef ook [mede door eigen ervaringen] dat het niet voor iedereen financieel haalbaar is om biologische te eten. Of om te eten op een manier die het beste bij je gezondheid past. In mijn beleving lijken veel voedingscoaches dat wel eens te vergeten, want heel veel voedingspatronen en lifestyles die tegenwoordig aanbevolen worden kosten namelijk enorm veel geld. Hoger opgeleide singles en tweeverdieners [zonder kinderen] die duurzaam en biologisch leven beweren bij hoog en bij laag dat het puur een kwestie van prioriteiten stellen is. Echter, het is heel vaak niet mogelijk om met een laag of gemiddeld gezinsinkomen biologisch te eten en allerlei superfoods en gezonde ‘poedertjes’ te kopen nadat de vaste lasten, de luiers, studies en schoolspullen van de kinderen en al hun nieuwe schoenen weer betaald zijn.

Bewustwording
Er ontstaat steeds meer bewustwording rondom voeding, maar dat betekent natuurlijk niet dat iedereen daar ook meteen iets mee kan doen. Daarom voelt het voor mij vaak oneerlijk dat goede voeding en bijvoorbeeld superfoods alleen beschikbaar lijken te zijn voor de rijken. Dat dit mensen tegen de borst stuit, kan ik me dan ook goed voorstellen. Toch denk ik dat kleine aanpassingen in je eetpatroon niet per se meer geld hoeven te kosten. Verandering betekent namelijk vaak dat je bepaalde producten niet meer koopt en deze hoeven vaak [in tegenstelling tot wat ons gevoel ons probeert te vertellen] niet vervangen te worden. Hierbij denk ik in eerste instantie aan producten waarin kunstmatige suikers zitten, maar ook bijvoorbeeld aan koeken, frisdrank, chips, enzovoort. Hoe zou jouw winkelwagentje eruit zien zonder die producten? Kun je jezelf die vraag stellen zonder dat je je aangevallen of veroordeeld voelt?

Zo’n twaalf jaar geleden koos ik voor verandering toen ik besefte wat ik vooral niet nodig had en van daaruit ben ik stap voor stap op weg gegaan om gezonder te gaan leven. Was dat confronterend? Zeker! Maar als ik kijk naar hoe het mijn leven op een positieve manier veranderd heeft, was het elk gevoel van ongemak waard!

Tip: Denk ik mogelijkheden
Op het moment dat je geld uitspaart door bijvoorbeeld geen kunstmatige suikers meer te eten en te drinken, kun je gaan kijken hoe je jouw huidige voedingspatroon kunt aanvullen met voedzamere producten. Een vriendin van mij heeft dit uitgeprobeerd en bespaarde per week tussen de €10,- en €20,-. Een deel van dit geld gebruikte ze om wekelijks meer groente en fruit te kopen en een deel zette ze apart. Na drie maanden had ze zo’n €100,- gespaard om een aantal [duurdere] producten te kopen waarmee ze zelf gezonde snacks en tussendoortjes ging maken. Zo kocht ze bijvoorbeeld kokosolie, lucuma, ongezouten noten, zonnebloempitten en rauwe cacao. Hier maakte ze zelf gezonde chocoladerepen van. Heerlijk!

Ik besef dat het niet voor iedereen mogelijk is om geld uit te sparen en dat er mensen zijn die vanwege hun inkomen überhaupt niets extra’s zoals koekjes of frisdrank kunnen kopen. Maar voor degenen die dat wel doen en zich afvragen hoe ze stappen kunnen gaan zetten richting een gezonder leven, is deze blog misschien wel een inspiratie om mogelijkheden te ontdekken.

Wat is jouw ervaring met voedingscoaches of het veranderen van je life style?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.