Konjac-noodles met kip

Een aantal maanden geleden ontdekte ik de konjacnoodles, ook wel shiratakinoodles genoemd. Ze zijn vezelrijk, maar verder zitten er niet bijzonder veel vitaminen en mineralen in. De noodles geven je een verzadigd gevoel, maar hoewel dat fijn is, is het natuurlijk beter om je verzadigd te voelen door voeding die wel vol gezonde en opbouwende stoffen voor je lichaam zitten.
Waarom ik deze noodles dan toch soms eet, is vanwege die vezels en omdat ze prebiotisch zijn. Dit betekent dat ze ‘bevriende bacteriën’ bevatten waar onze darmen blij van worden. Een fijn alternatief dus voor de dagen dat ik iets meer behoefte heb aan iets ‘koolhydraterigs’. Ik eet de noodles dan wel als aanvulling op de groenten, vetten en eiwitten die ik eet, in plaats van dat ik ze de basis van mijn maaltijd maak.Wat je nodig hebt voor dit receptje, voor 2 goede eters
300 gram gesneden spitskool
2 grote witte uien, in grove ringen gesneden
200 gram wortelen
100 gram paksoi
2 pakjes konjacnoodles [eko-plaza, maar ook bij de Jumbo, een toko en online te verkrijgen] 200 tot 150 gram gram kippendijen
2 teentjes verse geperste of fijngesneden knoflook
1-2 cm verse gember (geperst of geraspt)
1 limoen
snufje zout
2-3 eetlepels coconut aminos (fijne vervanger voor sojasaus, verkrijgbaar bij webshop Puur Mieke of bijv. Albert Heijn)Hoe je deze noodles met kip maakt
Kruid de kip met een saus van twee tot drie eetlepels coconut aminos, een snuf zout, versgeperste knoflook, verse gember en een kneepje verse limoensap. Ik meng alles door elkaar, proef dan en kijk wat ik nog mis. Beetje tweaken en klaar ben je.
Snijd de kip en marineer deze zo lang als je de tijd hebt in je kruidenmengsel. Ik laat het vaak een paar uur staan, door het tussen de middag alvast klaar te maken en in een gesloten bak in de koelkast te zetten.

Snijd nu je ui in ringen en fruit deze in een flinke schep kokosvet een minuut of tien op een lage temperatuur. De ui wordt dan lekker zoet.
Doe daarna de gemarineerde kip erbij en bak deze op middelmatige temperatuur.
In de tussentijd kun je de overige groenten wassen en snijden.
Als de kip goudbruin gebakken is, leg je de gesneden groenten er bovenop en laat je alles nog even garen. Ik houd van een bite, dus ik gaar meestal maar een minuut of 8 op ‘laag vuur’.
Bereid in de tussentijd de noodles voor. Haal ze uit de verpakking en uit de knoop en week ze even in gekookt water. Giet af en spoel nog een keer na.

Als alles klaar is kun je de noodles door de groenten en kip roeren, of je doet wat noodles in een kom en doet de kipgroentenroerbak daar gewoon bovenop.

Zoals je kunt zien is dit niet een sterk gekruide maaltijd. Ik moest daar best aan wennen toen ik mijn voeding wat ging aanpassen, omdat ik vaak en veel met pepers kookte. Maar mijn lichaam vindt maaltijden zonder nachtschade en peperige kruiden toch echt wel fijner dan met, dus daar luister ik dan maar gewoon naar. Door de mildere bereiding van gerechten, ben ik wel de smaak van groenten en verse kruiden nog meer gaan waarderen.

Enjoy dit lekkere en bovenal gezónde maaltje!