Lucht je hart

In mijn leven ben ik eigenlijk altijd bezig de zoektocht naar een gezond evenwicht tussen werk en ontspanning. Want ook al krijg ik energie van mijn werk, mijn lichaam, ziel en geest vinden het heel fijn om af en toe te luchten. Toen ik een tijd terug nadacht over waarom dat dat belangrijk voor me is, moest ik denken aan de vergelijking met een woonkamer waarvan de ramen soms al heel lang dichtzitten en waar de verwarming geregeld aan staat. Als je de verwarming even uitzet en de ramen open doet, gaat alles in huis weer ademen. Het is dan alsof er leven door je huis waait en het leuke is dat je huis daarna ook meteen weer beter verwarmt, omdat ventileren de lucht in je huis ververst. Je verwijdert er namelijk afvalstoffen door en je verlaagt er de luchtvochtigheid mee.

Luchten is belangrijk voor de sfeer van mijn hart, het geeft me een gevoel van vrijheid. Toen deze ontdekking een beetje bij me begon te landen, ben ik in mijn “leefboekje” (dat is de naam van het boekje waar ik met een pen schrijfsels in achterlaat) gaan verwoorden wat ik naast mijn werk leuk of mooi vindt in het leven. Ik ben iemand die van de kleinste dingen heel intens kan genieten, waardoor bladzijden zich vulden met gedachten als:

 • onder een deken op de bank een hete kop verse muntthee drinken
 • in de trein stappen zonder te bedenken waar ik heen zal gaan
 • het boek ‘De gevangene van de hemel’ lezen
 • een DIY project doen
 • een handgeschreven kaartje sturen naar iemand
 • 10896269_786393404747895_6371729934651310701_o

  [Kaartje © I-do design]

 • bloemen plukken in de wei en ze in een te grote vaas op tafel zetten
 • keuvelen in de keuken
 • aanmodderen op een blotevoetenpad
 • schrijven
 • dansen
 • …………..
 • ……………

De lijst die door de jaren heen ontstaan is wordt steeds langer, maar natuurlijk streep ik ook geregeld iets af. Het dansen op de bruiloft van liefste vrienden en uiteindelijk ook op die van mijzelf was heerlijk en keuvelen in de keuken is inmiddels een gewoonte geworden. Als ik me voorneem iets van mijn leeflijstje te doen, vind ik het makkelijker om mijn werk af te sluiten en heb ik de volgende dag alle rust om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ontspanning geeft me enorm veel lucht en een langere adem.

Ik ben benieuwd hoe jij je hart lucht en laat me graag inspireren!