Relaties vol inspiratie

Een tijdje terug ontmoette ik in een korte tijd allerlei mensen die me stuk voor stuk energie, ideeën en leven gaven. Het liefst zou ik elke dag zulke mensen om me heen hebben, want niets is fijner dan ervaren dat je mens bent, dat je bestaat en dat je bestaan van waarde is. Toch vind ik het soms ook nog wel een uitdaging om zichtbaar te zijn zoals ik ben. Maar door de mensen die ik ontmoette herontdekte ik prachtige waarheden over wat het betekent om te zijn wie je bent.

Zo ben ik iemand die energie krijgt van alleen zijn, ik werk graag alleen en ik heb het nodig om veel alleen te zijn. Dit accepteren, betekende dat ik los moest komen van dat mensen altijd maar riepen hoe extravert ik was. Anderen, maar ook ik zelf, verwarden mijn sociale gedrag en vaardigheden daar namelijk mee. Inmiddels weet ik beter maar het was een flinke worsteling om tot deze erkenning te komen. Nu kan ik genieten van dit deel van mijn ‘maak’, zonder me te verontschuldigen als ik me een paar dagen opsluit of geen behoefte heb aan contact met anderen. Jezelf ontdekken, erkennen en omarmen, betekent voor mij los durven leven van wat anderen van je denken, vinden, willen, eisen en verlangen.

Wat ik ook weer besefte, is dat ik altijd oprecht wil blijven zoeken naar het hart van de ander. Of dat hart mij aanspreekt of niet, of de woorden die iemand zegt mij raken of niet. Voor mij gaat het in contact om ont-moeten: de ander en mezelf vrijheid geven om te zijn. Deze manier van relatie aangaan lijkt misschien in contrast te staan met loskomen van anderen, maar ik denk dat het tegendeel waar is. Door echt te luisteren naar een ander en door oprechte interesse te tonen in wat een ander doet, kom je namelijk los van vragen zoals ‘Hoe kom ik over?’ ‘Hoe zie ik eruit?’ of ‘Ben ik wel interessant genoeg?’ De vrijheid die ik door luisteren ben gaan ervaren, wil ik daarom nooit meer kwijt.

Een ander ontdekken en ontmoeten, creëert ruimte voor eigenheid. Die van de ander en van jezelf. Door zo om te gaan met mijn eigen hart en het hart van anderen, worden relaties voor mij een bron van inspiratie. Pure ontmoetingen worden dan momenten waarin nieuwe ideeën, gedachten en denkwijzen mijn leven (bij)kleuren, waardoor ik steeds meer zichtbaar wordt en steeds meer oprecht kan genieten van anderen.