Voedcel

Een jaar of zes geleden woonde ik in Amerika. Van daaruit ging ik voor mijn werk op reis naar Haïti en de Dominicaanse Republiek. Het was een intense, mooie en bijzondere reis, maar het nagenieten werd rauw onderbroken. Ik had malaria opgelopen en de parasieten in mijn lichaam bleken resistent tegen alle medicijnen die het reguliere ziekenhuis mij kon geven. Ik werd daardoor steeds zieker en zo kwam ik dankzij een vriendin terecht bij een natuurarts. Ze deed een bloedtest bij me en ik bleek bomvol malariaparasieten te zitten.12654656_10154513677799018_3967922013811663385_nDaarom mocht ik, om te beginnen, vijf dagen niet eten en alleen maar versgeperste groentesappen drinken zodat de kleine mormels zouden verhongeren en mijn lichaam kon ontgiften. Ik weet niet wat voor gezicht ik trok toen ze me dit adviseerde, maar alsof ze mijn gedachten kon lezen, legde ze me ook meteen uit dat door het drinken van de groentesappen mijn spijsvertering tot rust zou komen, waardoor mijn organen zich alleen maar bezig hoefden te houden met de grote schoonmaak. Ze voegde daar tot mijn geruststelling aan toe dat ik niet bang hoefde te zijn dat ik door de sapkuur tekorten zou krijgen, want alle groentesappen bestonden uit voldoende vitaminen, koolhydraten, eiwitten, mineralen en andere bouwstoffen om alle cellen van mijn lichaam te voeden. Er waren wel twee vereisten voor deze ‘kuur’; de sappen moesten helemaal biologisch zijn en gemaakt worden met een slowjuicer. I só didn’t know what that was, maar het inmiddels door mij geliefde apparaat was het begin van het herstel van de malaria.

Ik was al jaren bezig met zo gezond mogelijk eten, maar toen deze dokter het had over het voeden van mijn lichaamscellen, ging er ineens een nieuw lichtje bij me aan: het ging erom dat ik de cellen van mijn lichaam zou voeden met pure voedingsstoffen, zodat ze gezond zouden worden en in staat zouden zijn om afvalstoffen en gifstoffen eruit te gooien. Het was dus belangrijk om mijn lichaam te voeden met leven, echt en levend voedsel! En dan heb ik het niet over levende maden of sprinkhanen 😉 .
Sinds het bezoek aan deze arts, staat eten voor mij in een heel ander daglicht. Het gaat me niet meer om mijn lichaam genoeg te eten geven, maar om alle cellen in mijn lichaam op zo’n manier te voeden dat ik alles uit het leven kan halen wat ik ten diepste verlang, voor mezelf en voor anderen. Ik leef dus niet om te eten, maar ik eet zodat ik kan leven! Misschien moeten we het woord voedsel door de Dikke Van Dale laten veranderen in voedcel 😉 .

Deze eye-opener, over het voeden van je lichaam[scellen], bewogen me om nieuwe wegen te bewandelen op mijn voedingsreis die jaren daarvoor al begonnen was. Ik wilde proberen om steeds puurder te eten en om nieuwe [en lekkere!] recepten te maken. Ik had in die tijd weinig inkomen, maar ik besloot om hoe dan ook te beginnen met alleen nog gevarieerde groente, fruit, noten en zaden te kopen, en soms wat vlees of vis. Als er biologische groenten in de aanbieding waren, kocht ik die, en verder leefde ik gewoon heel eenvoudig. Toch maakte ik ook een spaarpotje, want doordat ik bijvoorbeeld weinig tot geen kaas meer kocht, had ik soms aan het einde van de week wat geld over. Na een paar maanden telde ik vol trots alle munten in mijn schatkist en kon ik tot mijn vreugde biologische kokosolie kopen, en een beetje bioboekweitmeel en speltbloem [mijn lijf houdt niet zo van tarwe]. Ik voelde me de koning te rijk! Temeer omdat ik me letterlijk gezonder voelde, ik meer energie had én lekkerder in mijn vel zat. En dan at ik echt nog maar weinig biologisch en waren er in mijn kast geen hippe superfoods te vinden 😉 .

Inmiddels is mijn situatie behoorlijk veranderd en kan ik wel biologische en ‘schone’ voeding [en douchegel, make-up, etc.] kopen. Voel ik me daar prettig bij? Ja. Geloof ik dat pure voeding mijn lichaam goed doet? Zeker. Zou ik willen dat iedereen de financiële middelen had om puur te eten? Absoluut! Maar ik geloof ook dat het goed en wijs is om gewoon te doen wat je kunt [en wilt natuurlijk!] als het om voeding of een manier van leven gaat. Laat je dus niet gek maken door allerlei gezondheidsgoeroes die allemaal beweren dat zíj de waarheid gevonden hebben [of bloggers zoals ik die soms hele rare ingrediënten in hun recepten stoppen 😉 ], maar ga zelf op reis en ontdek wat bij jou past, one step at a time. Zoek, vind, vraag, antwoord, wees overtuigd, twijfel, en bovenal…..leef!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.