Zoete aardappel-roerbak

Gezond eten vind ik belangrijk. Simpelweg omdat ik graag het beste uit mezelf haal, ook qua gezondheid. Soms is dat een heel avontuur met behoorlijke uitdagingen, en helpt mij om ‘onderweg’ lekker te blijven eten. En als dat lekkere eten ook nog eens redelijk snel klaar is en niet dagelijks drie uur voorbereidingstijd nodig heeft ๐Ÿ˜‰ , word ik daar ook wel blij van. Dit gerechtje kun je best snel in elkaar flansen en smaakt ook nog eens heerlijk!

Wat je nodig hebt voor twee personen
250 gram geraspte/fijn gesneden zoete aardappel
200-300 gram [kip]gehakt [kruiden zoals je lekker vindt en gehaktballetjes van maken] 1 grote rode ui
2 teentjes knoflook [of naar smaak] 4 grote handen verse spinazie
takje rozemarijn
takje tijm
takje oregano
kokosolie om de zoete aardappel in te roerbakken
ghee om de gehaktballetjes in te bakken
snufje zout en andere kruiden [zie bereidingswijze]

Tip: Als je tijd wilt besparen kun je tijdens een andere ‘gehaktdag’ de balletjes al maken en dan in de koelkast of vriezer bewaren. Werkt prima voor mij, een bakje ballen in de vriezer.

Hoe maak je deze roerbak
Snijd de ui in halve ringen en pers of snijd de knoflook fijn. Fruit ze samen een minuut of tien in een wok op laag vuur.
Schil in de tussentijd de zoete aardappel en snijdt ze met een keukenmachine, spiraal- of juliennesnijder in dunne reepjes/sliertjes. Doe deze vervolgens bij de ui en knoflook en laat op laag vuur garen. Dit duurt een minuut of 15, afhankelijk van hoe dik je ‘sliertjes’ zijn. Roer af en toe zodat de boel niet aanbrandt.

Tip: Je kunt de gehakt natuurlijk ook gewoon rullen en mee roerbakken of geraspte aardappel zo in de supermarkt kopen. Zelf doe ik dat laatste niet zo snel, maar nood breekt wet. ๐Ÿ˜‰

Maak nu kleine gehaktballetjes van het gehakt. Ik doe dit door een ei toe te voegen, wat zout, pijlwortelmeel [om te binden] en verse kruiden. Lekker creatief zijn dus of even Googlen. ๐Ÿ˜‰ Braad de balletjes daarna in een aparte pan in ghee gaar.
Snijd de verse kruiden ondertussen en doe deze ook in de wok, met een snufje zout en eventueel andere kruiden die je lekker vindt**. Roer alles voorzichtig door elkaar en doe de gare gehaktballetjes er nu ook bij. Roer alles weer even om.
Voeg tot slot de spinazie beetje bij beetje toe aan de zoete aardappel-roerbak. Verwarm deze heel even mee. Niet te lang, want dan slinkt hij heel erg en dat is een beetje jammer voor dit receptje. ๐Ÿ˜‰

Doe de roerbak in een gezellig kommetje en geniet ervan!

____________________________________________________________________________

** Ik heb de verse kruiden nadat ik de foto maakte toegevoegd, omdat ik het kommetje waarin ze heerlijk fijngehakt stonden te wachten vergeten was! ๐Ÿ˜‰