DIY schuurmiddel

Van poetsen kan ik behoorlijk blij worden. Zo vind ik het niet vervelend om te stoffen of dweilen, de badkamer schoon te maken, enzovoort. Maar het is niet zo dat alles in huis steriel is. Dat was het ooit wel, maar hier op de boerderij heb ik dat opgegeven en dat is eigenlijk wel gewoon heel goed voor me geweest. Daar waar ik vroeger, in mijn single tijd, rustig elke dag de wc stond te schrobben, vind ik twee keer per week nu wel best. Stofzuigen doe ik ook niet meer elke dag, en de badkamer doe ik tegenwoordig gewoon één keer per week met hier en daar een extra klusje zoals het grondig onder handen nemen van de wasbakken.

Veel schoonmaakmiddelen in huis maak ik zelf, zo ook mijn schuurmiddel. Het werkt prima en dus vandaag een DIY-blogje voor degenen die het ook leuk vinden om dit soort middeltjes zelf te maken.

Wat je nodig hebt voor een klein potje schuurmiddel
Weckpotje, weckpotje of ander glazen potje dat je in huis hebt
1,5 – 2 cups baking soda
½ kopje vloeibare zeep (kun je kopen, of zelf maken van bijvoorbeeld Marseille zeepvlokken)
4 eetlepels glycerine

Optioneel: 5 – 10 druppels etherische citroenolie [eerst oplossen in de vloeibare zeep] voor nog schonere oppervlakten.

Citroen etherische olie ruikt niet alleen lekker fris, maar heeft ook desinfecterende en antibacteriële eigenschappen, wat met schoonmaken natuurlijk wel handig is. Daarbij zit er in citroenolie een inhoudsstof die d-limonene heet en deze stof ontvet. En ook dat is fijn als je schoonmaakt.
Doe geen etherische citroenolie in je schuurmiddel als je er natuursteen mee wilt schoonmaken, want dát gaat niet goed.

Hoe je het schuurmiddel maakt
Meng alle ingrediënten in een kommetje door elkaar, doe in je glazen potje en klaar ben je!

Ik gebruik voor schuren een van sisoltouw gebreid schuursponsje [gaat jaren mee], en voor fijnere randjes gebruik ik gewoon een vaatdoekje met daarop een lekkere klodder van het schuurmiddel. 😉 Zoals je op de foto’s kunt zien, werkt het echt prima en ik heb daar niet hard voor hoeven boenen.