Kruidenijsthee

Op Instagram heb ik hier en daar al wat receptjes gedeeld, maar nu dan ook eindelijk een blogje met wat drankinspiratie voor de feestdagen en alle dagen die daarop zullen volgen. šŸ˜‰ Maar eerst even een korte uitleg over wat ik voor het gemak maar even ‘kruidenijsthee’ noem, met daarna wat receptjes waarmee ik je graag inspireer, inclusief een veilig receptje voor kinderen!

Infusions
Een van de meest gebruikelijke manieren om kruiden, planten, wortels en bloemen te extraheren is door middel van water. Nu klinkt ‘extraheren’ misschien meteen een beetje scheikundig, maar ik heb het in dit geval gewoon over het maken van thee. Door theebladeren in heet water te doen, ontstaat een aftreksel [in de Engelse kruidenwereld ‘infusion’ genaamd] en dat noemen we in Nederland meestal gewoon thee. Heet water onttrekt kruidige en medicinale eigenschappen van planten, waardoor kruidenthee [als deze goed gemaakt wordt] onze gezondheid kan bevorderen, maar ook kan helpen om nog gevarieerder te eten en drinken.

Je kunt infusions ook met koud water maken. Heerlijk voor in de zomer om ons lichaam te helpen afkoelen, maar ook gewoon lekker als je zin hebt in een fris kruidig drankje en liever geen pak ijsthee van de supermarkt koopt. Koud waterinfusions kosten meer tijd, maar het process bevordert bijvoorbeeld bijvoorbeeld een beter behoud van de vluchtige oliĆ«n van planten. Afhankelijk van welke eigenschappen van een bloem, plant, wortel of kruid je wilt gebruiken, gebruik je verschillende manieren om ze te ‘infusen’. Als je daar meer over wilt weten, kun je daar online heel veel leuke informatie over vinden of net als ik lekker een opleiding voor gaan doen. šŸ˜‰

In de afgelopen dagen heb ik in verband met mijn verjaardag, en de dagen die voor ons liggen wat koud water infusions gemaakt van verschillende bloemen en kruiden. EĆ©n receptje heb ik vanmiddag op mijn Instagram geplaatst, maar ik zal er hier ook nog drie delen, waarvan Ć©Ć©n receptje speciaal voor kinderen is.

Kruidige lindenbloesemsinaasappelthee
4 eetlepels lindenbloesem
1 verse sinaasappel
2 eetlepels gedroogde goudsbloem [calenduala] 1 eetlepel gedroogde kaneel [niet gemalen] 1 liter zuiver water

Optioneel: Maple syrup of andere natuurlijke zoetstof naar smaak, hoewel ik dat zelf bij deze thee niet nodig vind door het frisse van de sinaasappel.

Doe de droge ingrediƫnten in literfles of grote weckpot, giet het water erop en laat minimaal 12 uur en maximaal 36 uur [in de vensterbank in de zon] staan.
Zeef het water hierna door een schone kaasdoek of theedoek in een kom. Wring de pulp in het doek ook zo ver mogelijk uit, om zo veel mogelijk gezondheid in je drankje te krijgen.
Spoel de fles of pot om, giet de gezeefde drank erin terug en klaar ben je. šŸ˜€

De pulp kan in een taartje of op de composthoop.Rozenbottelvlierbloesemthee
1/3 cup gedroogde vlierbloesem
1/2 cup gedroogde rozenbottel
1 eetlepel gedroogde sinaasappelschillen
2 eetlepels maple syrup [of naar smaak] 1,5 liter zuiver water

Meng de droge ingrediƫnten, giet het water erop en zeef alles zoals bij bovenstaande receptje.

Kinderen en kruidenthee
Vind je het fijn als je kinderen ook meer van dit soort thee gaan drinken in plaats van sapjes, maak dan thee met hen sĆ”men. Zorg wel dat de ingrediĆ«nten die je gebruikt veilig voor hen zijn, zoals gedroogde kattenkruid, citroenmelisse, kamille, zoethout [tenzij de bloeddruk van je kind te hoog is], smeerwortel en vlierbloesem. Voor veilig gebruik je 1 theelepel kruiden per ‘cup’ water.

Deze kamillevlierbloesemthee valt hier in huis goed in de smaak
1/3 cup kamille
1/3 cup vlierbloesem
1 citroen, geschild en in plakjes gesneden
1,5 liter zuiver water

Bereid de thee zoals in bovenstaande recepten en lekker genieten!

Belangrijk:
Kinderen per dag niet meer dan drie kleine glaasjes verspreid over de dag geven in verband met de medicinale werking van de kruiden.

Tip:
Als je dit soort thee met je kinderen maakt, leer hen dan ook waarom kamille en vlierbloesem gezond zijn. Op deze manier worden ze zich bewust van wat ze drinken en zaai je als het ware zaadjes in hun hart wat betreft het belang om goed voor je geest, ziel en lichaam te zorgen. En voor jezelf is dat natuurlijk ook leuk en goed.

Heb je vragen, laat dan een berichtje achter!