Bramenaardbeientaart

Vorige week hadden we een interviewer met fotograaf over de vloer voor een vakblad over ecologische landbouw. Boerleuk mocht namelijk wat vertellen over zijn manier van beweiden [kurzrasen voor de ge├»nteresseerden] en daarvoor mochten we na een leuke gesprek en een wandeling door de velden uiteindelijk ook nog samen nog op de foto. Dat laatste maakte me lichtelijk ongemakkelijk, maar je bent de vrouw van een hele slimme en innovatieve boer of je bent het niet. ­čśë

Voor de gelegenheid maakte ik een taartje; dan hadden we in ieder geval iets om over te praten voor het geval het interview niet lekker zou lopen lekkers bij de koffie. Wel een beetje gevaarlijk, een uitprobeersel, maar gelukkig viel hij in de smaak. Vooral bij de fotograaf, had ik zo het idee. Nu heb ik hem beloofd dat ik het recept dezelfde avond of volgende dag op mijn blog te zetten, maar dat…is niet helemaal gelukt.

Maar nu wel, en ik hoop dat je de ingredi├źnten in huis hebt, want dit taartje is om te smullen!

Wat je nodig hebt voor deze taart

Voor de bodem
1/2e cup amandelen
1/2e cup mejouldadels [of andere dadels, maar die kun je dan het beste even weken] 1/2e theelepel vanille-extract
1 eetlepel water [en als het nodig is nog een minibeetje] klein handje cacaonibs [liefst fairtrade natuurlijk] klein handje zonnebloempitten
klein handje pompoenzaden

Voor de vulling
2 cups onbewerkte cashewnoten [nachtje laten weken in water, zodat ze lekker zacht worden] 1/2e cup maple syrup of honing [of iets meer als je van nog zoeter houdt] 1,5e cup bevroren bramen* [bewaar een aantal voor bovenop de taart] 2 eetlepels kokosolie

8 – 10 verse aardbeien [afhankelijk van de grootte]

Voor de chocola [optioneel]
2 eetlepels cacao
1/2 cup kokosolie
maple syrup of honing naar smaak

Springvorm met een diameter van rond de 20 centimeter, met daarin bakpapier. Zet dit klaar voordat je begint.
Hoe je de taart maakt

De bodem
Doe de dadels, amandelen en vanille-axtract in de keukenmachine. Maal alles fijn totdat er een ‘deegbal’ ontstaat. Dit kan even duren, dus even geduld.
Als het deeg klaar is, kun je het stevig aandrukken in de springvorm. Plakt het deeg te veel aan je vingers? Even je vingers nat maken!
Strooi als de bodem erin zit de cacaonibs, zonnebloempitten en pompoenzaden over de bodem en druk ze er een beetje aan. Zet de bodem nu in de koelkast, totdat je de vulling klaar hebt.

De vulling
Smelt de kokosolie op een lage temperatuur in een pannetje. De olie hoeft niet heet te worden, alleen maar te smelten. [In de zomer zet ik altijd een pannetje buiten in de zon.] Spoel de geweekte cashewnoten vervolgens af in een zeef, en doe ze samen met maple syrup en en bramen in de keukenmachine. Meng alles tot een zo glad mogelijk geheel.

Snijd 3-5 grote aardbeien in plakjes. Hiermee gaan we een laagje maken voor in de bramenvulling. Voor bovenop de taart heb je er ook nog een aantal nodig.

Taartbouwerij
Pak de bodem uit de koelkast.
Doe de helft van de vulling bovenop de bodem. Maak vervolgens een laagje met de in plakjes gesneden aardbeien en giet daar de andere helft van de vulling bovenop. Decoreer de taart nu met de overgebleven bramen en aarbeien (zachtjes in de vulling drukken).

Zet de taart nu twee uur in de vriezer [afhankelijk van hoe koud die staat]. Door de kokosolie wordt de vulling dan namelijk hard en lijkt de taart een beetje op ‘cheesecake’.

De chocola
Wil je ook nog chocolade op je taart? Doe dat dan pas als je de taart goed koud is.

Hoe?
Smelt dan de kokosolie en voeg er de cacao en maple syrup aan toe. Proef even of je de chocola zoeter of sterker wilt en pas de smaak eventueel aan. Ik houd zelf van een sterke pure smaak [dus minder zoet], omdat het taartje al zoet genoeg is.
Giet daarna de warme chocola met een eetlepel over de taart. Gewoon streepjes of leef je lekker creatief uit. Ik goot ook langs de rand/zijkanten [zie de foto bovenaan deze blog]. De chocola wordt vrijwel meteen hard, omdat het taartje [als je goed gelezen hebt ­čśë ] heel koud is.

Je kunt het taartje een half uur tot een uur nadat je hem uit de vriezer hebt gehaald lekker eten [tenzij je vriezer zo knettershard vriest als die van ons ­čśë ]. Je kunt hem in de vriezer bewaren, maar ook in de koelkast. Hij wordt in de koelkast wel echt zachter en de bodem wordt dan ook een beetje kleffer door het vruchtensap van de bramen. Nog steeds heel lekker…. ;).

Geniet van het maken en vooral van het opeten!

Oh ja, en niet geheel onbelangrijk om te vermelden…. De taart vult heel erg, dus wees niet te enthousiast met de grootte van de punten die je snijdt.

* Is het bramen en bessenseizoen? Plukken, inslaan en invriezen voor de rest van het jaar!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.