Bulletproof rooibosthee

Beetje erg bruine hand door gek licht en schaduw onder ons afdak haha 😀

Een paar weken geleden plaatste ik op mijn Instagram een foto van deze heerlijke bulletproof rooibosthee. Het gevolg was een inbox vol vragen over wat dat is en waarom ik dat drink. Vandaag dit blogje om de vragen waar ik antwoord op heb, te beantwoorden.

Bullet proof koffie of thee is een westerse variant op jakboterthee en is volgens veel natuurgezondheidsmensen een echte booster voor je lijf en leden. Het wordt meestal als ontbijt gedronken om zo de dag goed te beginnen, en omdat de thee lang een verzadigd gevoel geeft.

Veel mensen drinken deze ‘boterbooster’ met koffie, maar aangezien ik koffie niet lekker vind maak ik het met rooibosthee**, en gelukkig ben ik niet de enige. 😉 Ik vind het heerlijk en als ik lees en bestudeer hoe deze thee onze gezondheid kan bevorderen, voel ik me in ieder geval tussen mijn oren al een stuk gezonder na het drinken van dit lekkere kommetje goedheid. 😉

Straks zal ik het receptje opschrijven dat ik gebruik voor bulletproof rooibosthee, maar eerst nog even een paar leuke weetjes over deze thee. Bulletproof thee:

> geeft energie, handig als je koolhydraatarm eet en wel energie wilt hebben
> kan helpen bij het krijgen of behouden van een gezond gewicht
> bevordert vetverbranding
> stimuleert de spijsvertering en vermindert te veel aan maagzuur
> kan je cholesterol verlagen [het type cholesterol dat we niet te hoog willen zien] > houdt je hart en vaten in shape [al klinkt misschien controversieel gezien de vetten] > kan helpen om je suikerspiegel in balans te brengen of houden
> ondersteunt onze lichaamscellen, die stuk voor stuk [onder andere] vetten nodig hebben
> helpt je hormoonhuishouding reguleren
> kan goed voor de bloeddruk zijn [het snufje zout, dat je er ook uit kan laten] > is een natuurlijke lippenbalsem 😉 Drink een kopje en je lippen zijn lekker vet haha 😉

Nou, als je dit leest, wil je toch ook wel een lekker bakkie proberen, of niet? Begin alleen wel een beetje rustig aan. Zeker als je niet gewend bent om geregeld gezonde vetten zoals kokosolie te eten of drinken. Als je dan ineens ‘een plons vet’ binnekrijgt, kan je lichaam een beetje schrikken, waardoor je bijvorbeeld misselijk wordt of wat last van je darmen krijgt. Rustig aan dus en begin bijvoorbeeld gewoon eens met een kwart van de ingrediënten die ik gebruik en kijk dan eens hoe je je voelt. Voel je je prima, bouw de hoeveelheid die je drinkt dan langzaam op naar een lekkere volle kom.

Wat je nodig hebt voor een volle kom bulletproofrooibosthee
verse biologische rooibosthee of een zakje biologische rooibosthee
3/4e cup (Dille en Kamille verkoopt fijne cups] gekookt water
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel ghee [of biologische ongezouten roomboter] 1/4e cup kokosmelk, de dikke laag uit een pakje of blikje

Optioneel:
Maple syrup of rauwe honing naar smaak. Als je geen suiker in je lijf wilt uit natuurlijke zoetmiddelen, kun je ook stevia gebruiken. Zelf vind ik het zonder zoet lekker, maar soms voeg ik een beetje maple syrup toe. Nóg lekkerder ;).
Een goeie snuf zout, voor de die hards 😉

Hoe je de thee maakt
Kook 3/4e cup water en trek er vervolgens een minuut of 5/6 thee van. Het wordt dus een sterk theetje. Doe terwijl de thee trek de kokosolie, ghee, kokosmelk [en eventueel je snuf zout] in een pannetje en warm alles langzaam op. Zodra alles gesmolten is [niet heet, maar gewoon gesmolten], doe je de inhoud van het pannetje samen met de thee in een blender en mix je alles zo’n 30 seconden op de hoogste stand. Dit helpt om alle vetten goed te mengen en ‘op te lossen’, wat fijn is omdat je anders thee drinkt met een plasje vet erop. Vind ik zelf niet zo lekker. 😉
Als alles goed gemengd is, giet je het geheel terug in je pannentje en warm je alles verder op. Ik roer dan altijd flink met de garde zodat er een soort schuimlaagje ontstaat. Als je gewone boter gebruikt in plaats van ghee schuimt het trouwens meer.
Wanneer de drank bijna kookt, haal je het pannetje van het vuur en giet je de drank ik een beker of kom. Laat de thee een beetje afkoelen en voeg dan eventueel nog maple syrup, rauwe honing of stevia toe. Even roeren, handen om je beker en genieten maar!

Ik drink de drank zo heet mogelijk omdat ik hem dan het lekkerst vind. Roer tussen het drinken door een beetje zodat alle ingrediënten goed gemengd blijven. Op internet zijn ook recepten te vinden met MCT-olie. Dat mengt beter dan kokosolie en heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Ik vind het alleen wel prima voor nu. 😉

Nou….dat was’em!

Enjoy!

____________________________________________________________________________
**
Laatst werd ik erop gewezen dat veel Europeanen niet goed tegen rooibosthee zouden kunnen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar heb inmiddels een aantal artikelen gevonden waarin wordt uitgelegd dat veel rooibosthee bepaalde stoffen bevat waarmee de plant zich tegen insecten en schimmels beschermd. Als we te veel van die stof binnenkrijgen, kan dat schadelijk voor onze gezondheid zijn. Ik ga er nog eens meer over lezen, maar als je geen rooibosthee lust of wilt drinken, kun je deze bulletproof thee natuurlijk ook met andere natuurlijke en/of biologische theesoorten proberen.