De afgelopen maanden verwonder ik me voortdurend over hoe een moestuin tot leven komt. Je stopt zaadjes in de grond en een paar dagen, een week of een paar weken later zie je kleine groene sprietjes boven de grond uitsteken. Die sprietjes groeien uit tot planten, waar prachtige groenten aan en uit groeien; boontjes, kolen, courgettes en ook prachtige bieten. Het blad is prachtig groen, met roodroze nerven. Ze zijn heerlijk om salades mee te maken, zowel het blad als de bieten zelf!
Vanavond heb ik een paar bieten die al groot genoeg waren vers uit de grond getrokken om een lekkere maaltijd van te maken. De afgelopen weken hebben we al heel vaak salades of wraps gemaakt van het blad, maar inmiddels zijn ook steeds meer bieten groot genoeg om geoogst te worden. Nu moet ik bekennen dat ik geen bietenfan ben [wat niet betekent dat ik ze niet eet of juice], maar de salade die we vanavond gegeten hebben is denk ik een van mijn favoriete yummienessen. En daar mogen jullie natuurlijk van meegenieten!
Bieten, en dan vooral de bladeren, zijn rijk aan calcium, ijzer, vitamine A en C. Ook zit er folium in en zijn ze een bron van vezels, mangaan [een mineraal dat helpt om andere voedingsstoffen goed in je lichaam op te nemen] en kalium [goed voor het zenuwstelsel, spieren en brein en voor de regulering van onze bloeddruk]. Lekker gezond dus!
We hebben trouwens een heerlijke dressing en rundervink van eigen erf bij de salade gegeten.Wat je nodig hebt voor de salade
4 bieten
4 grote bietenbladeren met steel
een grote hand verse munt
250 gram kikkererwten
Optioneel:
geitenfetaHoe je de salade maakt
Schil de bieten en snijd ze in kleine bokjes. Snijd daarna het bietenblad en de stelen in dunne reepjes. Snijd ook de munt fijn en meng alles door elkaar. Roer daarna de kikkererwten er doorheen.
Optioneel:
Kruimel de geitenfeta over de salade
Wat je nodig hebt voor de dressing
1/4e cup olijfolie
1/8e cup rauwe kokosazijn
1/8e cup honing
3 teentjes fijn gesneden knoflook
een snufje peper
een snufje zoutHoe je de dressing maakt
Meng alle ingrediënten in een kommetje en giet daarna over de salade. Even omroeren en klaar!
Tip: Doe een theelepeltje mosterd door de dressing voor een beetje meer pit!
Enjoy!