Graanloos burgerbroodje

Wat zijn broodjes hamburger toch lekker! En dan heb ik het niet over de broodjes van de MacDonalds die ik eerlijk gezegd gewoon niet te eten vind, maar over een lekker broodje en een lekkere burger. Nu eten wij als we vlees eten ons eigen vlees of het vlees van boerderij ’t Schop, dus dat zit wel goed. Maar een lekker glutenvrij/graanvrij broodjes…..waar vind je die? Online staan heel veel recepten van broodjes en ik heb er al best veel geprobeerd. Maar veel van die broodjes vallen uit elkaar, zijn droog of zijn zo zwaar als een baksteen. Ik ben daarom van verschillende receptjes de lekkerheden gaan bewaren en ben zo tot een nieuw receptje gekomen. Weliswaar met parmezaanse kaas er doorheen, maar als je vegetariër bent, kun je hem ook gewoon zonder de kaas proberen. Ik heb namelijk het vermoeden dat het broodje ook dan heel lekker is. Ook kun je misschien wel kokosyoghurt door het deeg doen, just thinking… Je hoort het, ik krijg terwijl ik schrijf al weer nieuwe ideeën. 😉

Maar, let’s move on to het broodje van vandaag. Een enorme treat vind ik. Vanwege de kaas, maar ook omdat het gewoon echt broodachtig is. Gewoon weer eens iets anders dan groenten en salades en heerlijk voor een relaxte vrije dag.

Oh, op de foto’s zie je trouwens een heus stuk vlees tussen het broodje ;), maar als je daar nu niet van houdt, vul het broodje dan met zelfgmaakte hummus of pesto en een berg groenten. Ik dacht daar ook een mooie foto van gemaakt te hebben, maar toen ik mijn foto’s ging bekijken, bleek dat niet helemaal goed te zijn gegaan… Bummer! Onderaan deze blog staan nog wat ideeën, al zullen de meeste mensen zelf wel creatief genoeg zijn om een lekker broodje te beleggen. 😉

Nonetheless, here we go!

Wat je nodig hebt voor 4 grote broodjes[bij voorkeur natuurlijk biologische ingrediënten]
1 cup tapioca
1 cup kokosmeel
1/3e cup gesmolten kokosolie [niet verhitten, gewoon op een heel laag pitje laten smelten] 1/3e cup amandelmelk [kan waarschijnlijk ook met andere plantaardige melk] 1/3e cup water
klein snufje zout
2 eieren*
2/3e cup parmezaanse kaas [eet je geen zuivel, probeer de kaas dan eens te vervangen met een plantaardige yoghurt] een grote eetlepel sesamzaadjes
eetlepel amandelmelk om de broodje nat te maken voordat je de sesamzaadjes erop strooit

* Ben je vegetariër of veganist, dan kun je de eieren vast wel vervangen door lijnzaad-‘eieren’ of chiazaad-‘eieren’. Even googlen en gewoon proberen! 🙂

Hoe je de burgerbroodjes maakt
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Doe de tapioca, het kokosmeel, het snufje zout en de parmezaanse kaas in een kom en roer alles goed door elkaar. Verwarm daarna de amandelmelk, het water en de kokosolie lauwwarm in een pannetje. Roer af en toe, zodat het goed mengt. Zodra de kokosolie goed gesmolten is, nog een keer roeren en vervolgens over het meel gieten. Roer alles nog een keer door elkaar. Tapioca is een beetje gek spul dus er ontstaat nu een grof kruimelig deeg. Geen zorgen, alles komt goed! 😉 Kluts nu de twee eieren en giet ze bij het deeg. Roer nog een keer en klaar ben je. Het deeg voelt als het goed is fijn en een beetje vochtig, maar zou niet erg moeten plakken. Als dat wel het geval is, voeg dan gewoon een kleine eetlepel tapioca toe en roer alles nog een keer. Het deeg moet wel een beetje klef blijven, dus wees niet te enthousiast met de tapioca.

Als het deeg naar wens is verdeel je het in vieren. Maak van ieder deel een bolletje en vorm er tot slot een broodjes van op een bakplaat [met ongebleekt bakpapier]. Maak de broodjes nu een beetje nat met amandelmelk [of water] en strooi wat sesamzaad op elk broodje en bak ze nu 20-25 minuten goudbruin.
Before
After

Tip: Laat de broodjes een half uurtje afkoelen voor je ze opensnijdt. Dat voorkomt dat ze breken. De broodjes zijn van binnen trouwens een beetje ‘klef’, mede door de kaas.

Extra, waar je je broodje mee zou kunnen beleggen
– Een heerlijke hamburger, sla en andere groenten**
– Hummus met een berg groenten
– Spinazie, pesto en zalm
– Pesto van allerlei kruiden uit je tuin, courgette en gemengde sla

** Ik heb voor de vegetarische versie ook hummus, tomaat en paprika gebruikt, maar als je geen peulvruchten of nachtschade eet, kun je natuurlijk gewoon andere lekker groenten op dit yummie broodje doen. Iedereen kan vast wel uit de voeten met zo’n overheerlijk broodje!

Laat je creativiteit gewoon lekker de vrije loop en enjoy!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.