Grilgroenten, biefreepjes en ‘satésaus’

Meestal maak ik voor de hele week een menu, voor lunch en middageten. Op die manier hoef ik maar één keer grote boodschappen te doen [wat over het algemeen veel geld kan schelen] en ik hoef door de weeks dan verder mijn hersenen niet meer te breken over recepten. Meestal pak ik er kookboeken bij ter inspiratie, of ik bedenk wat ik in de vriezer of moestuin heb staan en zoek of bedenk daar recepten bij. Nu we steeds meer uit de tuin kunnen oogsten doe ik momenteel vooral dat laatste. Zo ook deze week en toen ik vanmiddag door de moestuin liep bedacht ik dit receptje: gegrilde groenten met reepjes biefstuk en ‘satésaus’. Die reepjes komen bij ons ook van eigen erf, wat echt genieten is. We weten namelijk dat er goed voor de koe gezorgd is, en ook dat er niks [raars] aan het vlees is toegevoegd. En geloof me…..als je één keer biologische biefstuk van eigen erf hebt gegeten, wil je nooit meer anders. 😉

Ben je vegetariër of veganist? Dit recept is makkelijk aan te passen. Maar ook als je paleo eet of liever geen nachtschade eet, kun je de paprika gewoon weglaten en deze bijvoorbeeld vervangen met wat wortelen. Wees gewoon lekker creatief zou ik zeggen. 😉

Ik beschrijf trouwens voor zowel het vlees, de groenten als de dressing wat je nodig hebt. Lees alles daarom eerst even door voordat je enthousiast de keuken inrent. De ingrediënten voor de vleesmarinade en de dressing lijken namelijk op elkaar.

Maar genoeg gekletst nu, hierbij het recept!

Wat je nodig hebt [voor een goede en normale eters of 3 kleinere eters]

Voor het vlees en marineren
2 stukjes biefstuk
1 eetlepel coconut aminos of soyasaus
1 eetlepel maple syrup of honing
2 eetlepels rode wijnazijn [appelciderazijn of bruine rijstazijn] 1 eetlepel water
geperste gember naar smaak

De groenten
2 kleine of 1 grote courgette [zie onderstaande foto], snijden zoals je leuk vindt 😉
1/2e gele paprika, in reepjes gesneden
2 handjes peultjes
1 bosje groene asperges, eindjes eraf en dan halveren
3-5 paksoi-stengels [afhankelijk van hoe dik ze zijn], gesneden in stukjes
het blad van de paksoi, snijden niet nodig
grote hand verse spinaziebladeren, niet snijden
1 eetlepel kokosolie
zout en peper naar smaak
half rood pepertje [of naar smaak natuurlijk 😉 ]

De dressing
1 eetlepel coconut aminos [of soyasaus] 1 eetlepels maple syrup of honing
2 theelepeltjes rode wijnazijn [appelciderazijn of bruine rijstazijn kan ook zeker] geperste gember naar smaak [ik pers met de knoflookpers] 1 grote eetlepel amandelpasta [pindakaas kan uiteraard ook]

2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes als finishing touch

Optioneel:
Ik heb er vanavond niet aan gedacht, maar ik denk dat het lekker[der] is om de dressing pittig te maken. Dat kan door cayennepeper naar smaak toe te voegen of bijvoorbeeld wat fijngesneden rode of groene peper.

Hoe je dit lekkers maakt

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vlees marineren
Maak de marinade voor het vlees door alle ingrediënten [behalve het vlees] met elkaar te mengen. Snijdt daarna het vlees in reepjes en leg ze in de marinade. Goed mengen en even aan de kant zetten. Je kunt natuurlijk ook de hele biefstukjes marineren en pas na het bakken snijden. Dan is je vlees lekker rosé.

De groenten
Meng alle groenten in een ovenschaal. Doe de kokosolie in je handen, zodat het smelt [je echt, gewoon lekker met je handen kliederen]. Masseer de olie vervolgens zachtjes in de groenten en meng alles tegelijk door elkaar. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.

Doe de groenten nu een minuut of 15 in de voorverwarmde oven.

De dressing
Roer alle ingrediënten, behalve de sesamzaadjes, goed door elkaar. Is het nog wat dik? Gewoon een theelepeltje water erbij doen. Proef tussendoor en ga voor de smaak die jij lekker vindt. Beetje zoeter misschien of wat pittiger? Go for it!

Bak nu het vlees op de manier die jij lekker vindt. Ik bakte het vlees heel kort, nog geen minuut per kant. Als je de hele biefstukjes bakt, doe dan drie minuutjes per kant, zodat hij lekker rosé blijft. Houd je van lekker doorbakker? Gewoon doen!

Rooster terwijl je het vlees bakt ook de sesamzaadjes kort in een kleine koekenpan. Let op, ze kunnen snel verbranden.

Zijn je vlees en sesamzaadjes klaar? Haal de groenten dan uit de oven, leg de reepjes vlees erop, ‘drizzle’ de dressing en de sesamzaadjes erover en smullen maar!

Enjoy! 😀