Home made crackers

Iedereen die hier vaker over de vloer komt is er inmiddels wel aan gewend dat het aanrecht geregeld vol staat met allerlei potjes vol noten, zaden en pitten, onbekende melen, maatlepeltjes en cups, groenten, een weegschaaltje, pannetjes, kokosolie, pompoenpuree, etcetera. Zo ook gisterenochtend toen ik mijn favoriete glutenvrije crunchy [!] crackers bakte en het recept maar eens ging opschrijven voor deze blog. 12822596_10154579538099018_416579793_oBoerleuk en ik vinden deze [glutenvrije] crackers erg lekker en ze zijn ook nog eens heel voedzaam. Probeer ze eens met home made [pompoen]hummus, kiemen, avocado, of andere yummienessen.

Wat je nodig hebt
90 gram boekweitmeel [paleo minded people: je kunt dit ook vervangen door kokosmeel] 80 gram chufa**
30 gram havermoutvlokken
50 gram pompoenzaden
50 gram zonnebloempitten
80 gram sesamzaadjes
50 gram lijnzaad
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2e tot 1 theelepel zuiver zout (beetje afhankelijk van how salty you like it)
1/2 tot 1 cup water (en een beetje meer) [Deze hoeveelheid heb ik op 12.03.16 aangepast] 2 tot 2,5e eetlepel kokosolie [gesmolten op een heel laag pitje of au-bain-marie smelten]

Als je niet alle zaden in huis hebt of juist andere, geen probleem! Maak het recept dan gewoon met wat je wel hebt. Probeer wel een beetje de grammen aan te houden, zodat de verhouding met de andere ingrediënten gelijk blijft.

Hoe je de crackers maakt
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Meng daarna alle droge ingrediënten in een kom en voeg vervolgens het water en dan de kokosolie toe. Roer alles nu tot een compact [nog een beetje plakkerig] deeg.

Ik bak de crackers [op bakpapier] in een ovenschaal van 35 bij 25, omdat ik dat lekker makkelijk vind. De crackers zijn daardoor wel wat dikker [zie de foto helemaal onderaan deze blog]. Wil je dunnere crackers, gebruik dan een grotere ovenschaal of een bakplaat met bakpapier.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de bakschaal en druk het stevig aan. Ik maak mijn handen telkens een beetje nat met water, zodat het deeg niet aan mijn vingers blijft plakken. Het geeft niks als het deeg daardoor wat natter wordt. Dat is juist goed!
Als je met een bakplaat werkt, druk het deeg dan aan tot de dikte die je graag wilt hebben en knutsel een vierkante of rechthoekige vorm in elkaar. Bevochtig de ‘plak’ dan nog met water. Het mag er klef uitzien 😉 .

Snijd nu met een (pizza)mes crackervormen in het deeg [zie onderstaande foto] en bak ze dan 45 minuten in de voorverwarmde oven.12788724_10154579538249018_505280928_oLaat ze afkoelen en genieten maar!

**
Je kunt de chufa ook prima vervangen door kokosmeel, amarantmeel of speltmeel [als je niet glutenvrij eet], of probeer ander meel dat je in huis hebt en graag eet. Ga vooral lekker uitproberen wat je lekker vindt! Ook kun je amandelmeel gebruiken, al is het gebruik en verwarmen van amandelmeel in sommige gezondheidskringen een beetje ‘in opspraak’. Mocht je hier meer over willen weten, moet je ons aller vriend Google maar eens een bezoekje brengen.
12788910_10154579538154018_2086429988_o

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.