Iets met pompoen

Ik had al wel eens voorbij zien komen dat mensen pasta met pompoensaus maken, maar het was er nog nooit van gekomen om daar ook eens iets mee te doen. Belachelijk eigenlijk, want ik zou het hele jaar wel pompoen willen eten. Dus, toen een prachtig pompoentje vanmorgen naar me glimlachte heb ik mijn kans gepakt om de herfst hier in huis officieel in te luiden!
En dit is het geworden: Pasta van courgette [aangezien onze moestuin daar nog steeds door overwoekerd wordt] met daar doorheen gemengd een überlekkere pompoen-gehaktsaus.14455779_10155216829709018_421145449_oEcht, ik denk dat dit mijn favoriete “comfortfood” voor deze herfst en winter wordt en ik heb het vermoeden dat boerleuk daar net zo over denkt. Een recept om je vingers bij af te likken! Neem er een beetje de tijd voor, want het is de bedoeling dat je de pompoen eerst lekker roostert met wat kruiden, en daar ben je al wel een half uurtje aan kwijt. Daarna gaat het overigens lekker snel, lees het receptje even voor je begint en dan lekker aan de slag!

De foto’s van het receptje zijn trouwens niet zo mooi, maar ze geven je hopelijk wel een idee van hoe het eruit zag. 😉

Wat je nodig hebt voor de ‘pasta’
Courgetti gemaakt van minimaal twee kleine courgettes*.
Je hebt met twee kleine courgettes wel veel saus, maar ik vond dat juist heel lekker. 😉

* Je kunt natuurlijk ook linzenpasta, boekweitnoodles of andersoortige pasta gebruiken

14467171_10155216829779018_2082361381_o

Wat je nodig hebt voor de saus
1 kleine biologische pompoen
4 teentjes knoflook [of naar smaak….] klein handje vol salieblaadjes
scheut olijfolie
half blikje kokosmelk [KLIK] halve cup water
75 gram gehakt per persoon
peper, naar smaak
zout, naar smaak
paprikapoeder, naar smaak
cayennepeper, naar smaak

Optioneel:
Pompoenpitten
Zachte geitenkaas/geitenfeta

Hoe je de saus en de rest van dit lekkere maaltje maakt
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd daarna de pompoen in stukken en besprenkel deze met de olijfolie, peper en zout. Gewoon lekker op gevoel, durf te proberen! 🙂 Snijd daarna de knoflook in grove stukken en doe deze samen met de salieblaadjes in de schaal bij de pompoen. Hussel alles nu een beetje door elkaar, gewoon lekker met je handen. Werkt heerlijk therapeutisch. 😉
Doe de schaal nu een half uurtje in de oven. Check of de pompoen gaar is en laat hem nog even verder garen als hij nog te hard is.

In de tussentijd kun je de courgetti maken, of andere pasta voorbereiden. Rul ook het gehakt en kruid het met wat peper, zout en cayennepeper. Als je van andere kruiden houdt, gewoon proberen!

Is de pompoenschotel gaar? Laat hem dan een kwartier, twintig minuten afkoelen. Doe de pompoen [met schil], knoflook en salieblaadjes daarna in een keukenmachine* en voeg het water en de kokosmelk daaraan toe. Meng nu alles tot er een dikkige ‘saus’ ontstaat. Je kunt hem wat grover houden, maar ook heel fijn maken. Je kunt hem wat dunner maken, door er wat meer water bij te doen. Lekker doen waar je van houdt! [Fijn he, zo’n duidelijk omschreven recept?] 😉

Doe de pompoensaus nu bij de gerulde gehakt en roer alles door elkaar. Meng daarna de courgetti [of andere pasta] er doorheen. Je basismaaltijd is nu klaar, dus lekker opscheppen en smullen maar!

Optioneel:
Maak de pasta af met wat geitenkaas en pompoenzaadjes.

Tip:
Ben je vegetariër? Gewoon geen gehakt erdoor doen en bijvoorbeeld alleen de geitenkaas.
Ben je veganist? Ook zonder gehakt en/of geitenkaas is dit recept heer-lijk! Je kunt voor een lekkere bite dan ook wat grovere stukken pompoen door de saus roeren. 14456630_10155216829644018_614604052_o

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.