Notenchocoballen

Gisteren had ik ineens zin om van die energy-bite-bal-dingetjes te maken. Maar ik word soms so suf van die kleine frummels rollen, dat ik bedacht ik om er gewoon grote ballen van de maken. Die hebben ze ook bij Oerwoud Den Bosch en eigenlijk is dat gewoon heel heel erg lekker. En omdat ze zó hemels zijn, verder geen geklets van mij, maar meteen het recept van deze gloriousnesses!

Wat je nodig hebt voor 9 notenchocoballen

De ballen
170 gram amandelpasta, dat is zo’n gruwelijk duur klein potje, dus maak lekker zelf 😉
100 gram gemengde noten
175 gram dadels
een halve theelepel vanille
eventueel een snuf zout

De chocoladelaag
3 eetlepels cacao [of carobe als je gevoelig bent voor cacao] 1 grote eetlepel kokosolie
2 eetlepels cacaoboter
maple syrup naar smaak; hoe minder daarvan, hoe puurder de chocolade
Hoe je de notenchocoballen maakt
De ballen
Doe alle ingrediënten voor de ballen in de keukenmachine en maal tot een redelijk glad geheel. Wil het niet echt plakken? Gewoon een klein beetje water erbij. Echt een klein beetje. Liever dat je er nog iets bij moet doen, dan dat het een natte derrie wordt.

Draai vervolgens 9 ballen van het ‘deeg’ dat je nu hebt, en leg ze een minuut of 15 in de vriezer of 45 minuten in de koelkast.  Als ze koud zijn, wordt de chocola straks namelijk sneller hard ;).

De chocoladelaag
Smelt de cacaoboter en eetlepel kokosolie au bain-marie, en houdt hem zo koud mogelijk. Niet lekker laten opwarmen dus nadat het allemaal gesmolten is, maar meteen van het vuur halen.
Doe dan meteen de cacao erbij en roer alles goed door. Het stuift, dus als je heel enthousiast bent….rustig aan ;).
Voeg nu een eetlepel maple syrup toe, proef en doe er eventueel nog wat bij. Van mij hoeft chocola niet zoet [ik houd van 95%…], dus bekijk zelf even wat je het lekkerst vindt.

Haal de ballen nu tevoorschijn en rol ze voorzichtig door de chocolade. Leg ze daarna niet op een houten plank zoals ik gedaan heb, want daar plakken ze gruwelijk aan vast. Een bord is een beter idee. Leg de ballen een minuut of vijf terug in de koelkast en….herhaal de laatste stap dan nog een keer. Je leest het goed, er komt nog een laag chocolade overheen. 😉
Zet de ballen nu nogmaals in de koelkast, laat ze nog even chillen en ga er dan lekker van genieten! Mooi schoteltje, vorkje. Zoiets. Je kunt ze trouwens ook in de vriezer bewaren of een paar bij een lieve vegan friend brengen, want delen is fijn.

Enjoy! 😀