Als er één ding is waar boerleuk blij van wordt, is het stamppotjes. Begin van de week heb ik daarom een stamppot gemaakt van spruiten, zoete aardappel [van bioboerderij ’t Schop] en heerlijk biostoofvlees van eigen erf. Echt…te lekker gewoon! Maar ook aten we gisteren stamppot, dit keer met gewone aardappelen [ook van ’t Schop]. Heel lang ben ik een beetje “anti-aardappel” geweest, totdat ik een stuk las via Sustainable Dish, waarin heel mooi werd uitgelegd waarom biologische aardappelen juist heel voedzaam en gezond zijn. Sindsdien eten wij soms weer een aardappeltje. Niet eens wekelijks, maar een of twee keer per maand ofzo….als we dat al halen. En gisteren was zo’n dag!Foto’s ’s avonds gemaakt, vandaar dat ze een beetje donker zijn.
Toen ik gisterenavond thuis kwam, dook ik meteen de moestuin in om verse palmkool te redden uit de regen. Palmkool is een boerenkool-achtige groente afkomstig uit Toscane. De kool zit vol met anti-oxidanten en bevat veel vitaminen A, C en K, vezels, calcium, magnesium en ijzer. en mineralen. Lekker gezond dus en hele makkelijk te onderhouden in de moestuin. Hij overleeft ook de winter nog eens dus we kunnen de hele winter ons hart ophalen met ons palmkoolgoudmijntje. Je kunt de kool trouwens ook gewoon rauw [als salade bijvoorbeeld] eten, maar als je last hebt van een langzaam werkende schildklier is het wijs om dat te beperken tot maximaal twee keer per week.
Maarrrrr, genoeg over deze fijne kool! Hierbij het recept van de overheerlijke stamppot die ik daarmee gemaakt heb:
Wat je nodig hebt voor deze palmkoolstamppot
600 gram palmkool, fijn snijden
750 gram aardappelen [of zoete aardappel]
1 rood pepertje
1 grote eetlepel mosterdzaad [of naar smaak]
1 grote eetlepel korianderzaad [of naar smaak]
1 [rode] ui
200 gram gehakt [of meer, of helemaal niet als je vegetariër bent]
1/4e [beetje bij beetje toevoegen]
2 eetlepels ghee of roomboterHoe je de stamppot maakt
Kook of stoom de aardappelen, met daarop de gesneden palmkool, ongeveer 30 minuten
Snijd in de tussentijd de ui en het pepertje fijn en fruit deze op laag vuur een minuut of tien in een koekenpan. Roer af en toe en maak tussendoor het mosterdzaad en de koriander fijn in een vijzel [of een keukenmachine]. Voeg de fijngemaakte zaden nu toe aan de ui en peper en laat zachtjes nog een paar minuten doorpruttelen. Als de koriander en mosterd gaan knapperen kun je de pan van het vuur halen.
Kruid en rul het gehakt lekker bruin terwijl je wacht. Als het klaar is, kun je de aardappelen en palmkool waarschijnlijk wel afgieten. Doe daar de amandelmelk en ghee bij en stampen maar! Als alles gestampt is roer je eerst het uienpeperzadenprutje 😉 en dan het gehakt door de stamppot.
Enjoy! 😀
Ps: Als de stamppot nog wat droog is, gewoon nog een beetje amandelmelk erbij doen.