Pasta wortelbolognese

Als je besluit om geen nachtschade en dus ook geen tomaten meer te eten, omdat je merkt dat je lichaam daar blijer van wordt, zit een lekkere Italiaanse pasta bolognese er niet meer in. Tenminste, niet in de traditionele vorm. Daarom ben een beetje gaan stoeien met wortels, waardoor deze saus ontstond. Erg lekker voor dagen dat je zin hebt in ‘comfort food’.

Omdat ik geen [pseudo]granen eet en dus ook geen macaroni of spaghetti, heb ik een courgette geschild en ‘ontzaad’ en daar ‘spaghetti’ van gemaakt. Je kunt natuurlijk ook zoete aardappelnoodles, konjacnoodles, etc, kopen als je geen zin hebt om zelf een alternatieve pasta te maken. Wat je nodig hebt voor deze wortelbolognesesaus, voor 2-3 personen
300-350 gram wortels
4 teentjes knoflook [well, hello! šŸ˜‰ ] 2 grote eetlepels appelciderazijn [aan het einde even proeven en kijken of je nog iets erbij wilt] twee rode uien, grof gesneden
twee kleine of 1 grote prei, gesneden
4 mejouldadels
paar blaadjes verse salie
halve cup olijfolie
takje rozemarijn
takje tijm
twee blaadjes salie
zout naar smaak
300 gram biologisch rundergehakt [als je vegetarische eet, kun je dit eruit laten]

Optioneel:
3 eetlepels edelgistvlokken

Snijd de wortels en stoom ze totdat ze zacht zijn.**
Fruit de uien en prei op laag vuur.
Doe de gestoomde wortels samen met de overige ingrediƫnten in een blender en meng tot het een gladde saus is. [Zonder de ui en prei] Doe het gehakt met snuf zout zachtjes in de pan bij de ui en prei en rul het gaar.
Zodra het gaar is voeg je de wortelsaus toe en roer je alles zachtjes om.
Is de saus heel dik, voeg dan een beetje olie en/of water toe en klaar ben je!

Noodles van gepitte en geschilde courgette erbij of van pastinaak [kort garen in een wok], een beetje salade van spinazie, en smullen maar!

____________________________________________________________________________

** Weet je niet wat je met het loof van de wortels moet doen? Maak er een lekkere pesto van!