Pijnboompittenmelk

Zelf noten- en zadenmelk maken is makkelijk en vind ik leuk om te doen. Steeds meer mensen stoppen met het drinken van koemelk, en notenmelk [en andere plantaardige melk] is een lekker alternatief om toch je havermoutpap te kunnen blijven eten [sorry paleo-fans 😉 ], lekkere ‘milkshakes’ te maken, enzovoort. Van de week heb ik pijnboompittenmelk gemaakt.
Zeg ik pijnboompittenmelk? Ja, pijnboompittenmelk! 😉 Een dikke romige melk met een pittige smaak. Er zijn goedkopere noten om zelf melk mee te maken, maar als je keer zin hebt in wat anders is deze melk zeker de moeite waard om te proberen!

Veel mensen zijn inmiddels wel bekend met amandelmelk en de meeste supermarkten in Nederland hebben sinds een tijdje een of meerdere schappen gevuld met allerlei plantaardige melksoorten. Aan de meeste pakken zit alleen van alles toegevoegd, waardoor ik het toch het liefst zelf maak. Nu kan ik een hele leuke blog schrijven over hoe je dat kunt doen en wat je allemaal met de pulp van amandelmelk kunt doen, maar Miss Beanie was me voor! 😉 Lees voor het recept van amandelmelk dus straks ook nog even haar blog en bekijk ook de rest even van haar [nieuwe!] website eens! Je vindt er leuke artikelen over voeding, gezellige haaksels en leuke tips & tricks over gezondheid en tuinieren.

Maar, terug naar waar ik was gebleven: pijnboompittenmelk maken!
12669786_10154528558389018_1261326277_o
Wat je nodig hebt
1 cup [biologische] pijnboompitjes plus voldoende [zuiver] water om ze in te weken
750 ml [zuiver] water [los van het water waarin je weekt]

Hoe je de melk maakt
Week de pijnboompitjes minimaal 6 uur in een bakje water. Ik doe dit soort dingen ’s avonds voordat ik naar bed ga, zodat ik de volgende dag meteen aan de slag kan als ik wil. Zorg er trouwens voor dat de ze goed onder water staan, want ze gaan wat uitzetten. Als de pijnboompitten geweekt zijn giet je ze even af, in een vergiet bijvoorbeeld. Ze zijn nu heel zacht en je kunt ze zo fijnknijpen. Doe ze nu met 350 ml [zuiver] water in de blender [en zet hem aan 😉 ]. Blend alles tot je geen stukjes pijnboompitten meer ziet. Voeg daarna de rest van het water erbij, mix het nog even et voilà, je melk is klaar! Je kunt hem zo’n drie dagen in de koelkast bewaren.** Je kunt de melk natuurlijk ook nog even zeven in een vergiet of door een notenmelkzak halen, maar ik vond de structuur zo juist lekker.

Pijnboompittenmelk zit trouwens vol energie, proteïne en gezonde vetten. Je kunt het gebruiken om ‘overnight havermoutpap’ te maken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook dit überheerlijke drankje van Wild Food Cafe van maken. Mijn leukerd vindt het naar Baileys zonder alcohol smaken en vindt het gruwelijk lekker. En geloof me, als een rasechte Brabander dat zegt, kun je er vanuit gaan dat het ook echt lekker is 😉 .

Wat je nodig hebt
750 ml home made pijnboompittenmelk
snufje zout [maar kan ook zonder] 2 eetlepels [rauwe] honing of vier zachte dadels. Mejouldadels zijn hier erg lekker voor
1 eetlepel mesquitepoeder [je kunt dit ook weglaten, het voegt alleen een extra nootachtige smaak toe] 1 theelepel vanille-extract

Hoe je dit lekkere drankje maakt
Doe de helft van de pijnboompittenmelk in de blender en voeg alle overige ingrediënten toe. Blend alles tot het helemaal goed vermengd is. Voeg ten slotte de rest van de pijnboompittenmelk aan de blender toe. mix het nog heel even en verdeel dit lekkers dan over twee glazen. Je kunt het drankje nog besprenkelen met wat bijenpollen, rauwe cacao of een snufje kaneel.

Proost!

** Gratis tip: Mocht je net als ik ook andere plantaardige melk maken, doe dan even een label op je flessen, zodat je ze uit elkaar kunt houden 😉 .