Pompoentaartje met kokosyoghurt

De twee jaar dat ik volledig raw vegan leefde hebben me veel goeds gebracht, waaronder heel veel ideeën om heerlijke taarten te maken die qua uiterlijk en zelfs qua structuur behoorlijk op cheesecake lijken. Deze raw vegan taartvariaties zijn alleen een tikkeltje gezonder dan de cheesecake die je met een pakje uit de supermarkt maakt. Tegelijk, ook in deze taartjes zitten suikers en geraffineerd of niet…suiker is suiker en daar reageert onze suikerspiegel en ons lichaam nu eenmaal op. Gezonde taartjes dus ook gewoon met mate eten.

Van de week had ik een restje pompoen en gewelde cashewnoten en omdat boerleuk ongelooflijk hard werkt op het moment [harder dan gewoonlijk] heb ik hem verrast met een taartje. Nu wist ik niet zeker of hij in de smaak zou vallen omdat ik van de winter zoveel met pompoen deed, dat het bijna zijn neus uitkwam. Gelukkig viel het taartje in de smaak, dus tijd voor het recept. De foto is een beetje jammer, maar dat heb je als je ’s avonds bij slecht licht nog een kiekje wil maken.

Ik schrijf eerst de ingrediënten voor de bodem, vulling en toppping op, daarna de bereidingswijze.

Wat je nodig hebt voor de bodem
1 cup [klik] dadels [als je geen mejouldadels gebruikt, laat de dadels dan een uur wellen in lauwwarm water)
1 cup walnoten
1/3e cup kokossnippers
snufje zout
1/2e theelepel vanille extract
1,5 theelepel koekkruiden [begin met 1 en proef dan eerst even]

Wat je nodig hebt voor de vulling
1 cup gewelde cashewnoten [ik doe ze de avond ervoor in een schaal met water] 2 cups geraspte pompoen* [zo’n mini halloweenpompen zeg maar, maar een flespompoen kan ook vast!] 1/3e tot een 1/2e cup maple syrup [naar smaak] 1/4e cup amandelmelk
1 theelepeltje verse citroensap
1/2 theelepel vanille extract
2 theelepels koekkruiden
1 theelepel kaneel [optioneel, maar ik hou te veel van kaneel om het alleen met koekkruiden te doen] snufje zout [optioneel] 4 grote eetlepels gesmolten kokosolie [nooit te heet maken, gewoon langzaam laten smelten]

*Als je geen ‘crispy’ vulling wilt, dan kun je de pompoen in stukjes snijden en 3 tot 4 uur laten weken in water

Wat je nodig hebt voor de topping
Kokosyoghurt [ongezoet, verkrijgbaar bij veel supermarkten, maar mijn voorkeur gaat uit naar de biologische Abbot Kinney’s]


Foto © www.abbotkinneys.com [Mooie en informatieve site!]
Snufje kaneel.

Hoe je de bodem maakt
Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng alles tot het een kleverig compact deeg is. In mijn keukenmachine wordt het op een gegeven moment één bonk deeg.
Proef het deeg even. Wil je een beetje meer zout of kruiden? Nu kan het nog, dus leef je uit. 😉
Als je klaar bent met het deeg, druk het dan in een kleine taartvorm. Ik gebruike een springvorm met een doorsnee van zo’n 20 centimeter.

Hoe je de vulling maakt
Snijd een stuk van je pompoen [even inschatten wat 2 cups zal worden, maar als je te veel hebt kun je dat weer door een smoothie doen] en doe deze in stukken in de keukenmachine. Zet de machine nu aan tot de pompoen helemaal fijngesneden is. Ik laat de machines altijd een flink tijdje z’n best doen.
Voeg nu alle overige ingrediënten toe en mix alles tot een glad geheel. Hoe langer je mixt, hoe fijner de pompoen. Als je de pompoen geweld hebt, wordt hij natuurlijk gladder dan wanneer je ongewelde pompoen gebruikt.
Proef even of je het mengsel zoeter wilt. If so, gewoon nog een beetje maple syrup toevoegen. Begin met 1 eetlepel, want het is echt jammer als hij te zoet wordt.
Giet het mengsel nu op de bodem in de springvorm en zet hem een uurtje in de koelkast. Doordat kokosolie hard wordt in de koelkast, zal de vulling in dit uur opstijven. Is hij nog niet helemaal hard na een uur, gewoon nog even een half uurtje extra erin.

Als de tijd aangebroken is dat je lekker van je taartje kunt gaan smullen, snijd dan mooie puntjes en doe er een lekkere schep kokosyoghurt en een snufje kaneel op. Een hele fijne combinatie, al zeg ik het zelf.

Enjoy! 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.