Rabarbermoes

Vorige week kreeg ik van een lieve buurvrouw rabarberstengels. Sinds ik op de boerderij woon hebben we dat eigenlijk nog nooit in de moestuin gehad, en [ik beken] ik had tot gisterenavond ook echt nog nooit rabarber gemaakt! Gek eigenlijk, omdat ik het bij mijn oma vaak at en dan heel lekker vond. Hoe zuurder hoe beter, hoewel dit recept zoet is. Maar dat is natuurlijk aan te passen.

Ik noem mijn brouwsel trouwens rabarbermoes, omdat ik alles gepureerd heb en dit lekkers daardoor de textuur van appelmoes heeft gekregen. Erg lekker!

Met de tips van de buurvrouw in mijn achterhoofd, zette ik gisteravond om 22.30 nog een pannetje water op met ‘geschilde’, schoongemaakte en gesneden rabarber, samen met…..gedroogde abrikozen. Ja, je leest het goed, gedroogde abrikozen. Onze beste buurvrouw had haar rabarber zo ook gezoet en aangezien die erg lekker was wilde ik dit ook proberen. Achteraf gezien had ik minder abrikozen kunnen gebruiken, omdat ik van zuur houd en de rabarbermoes nu best zoet is. Maar hey….op naar het recept! 😀

Wat je nodig hebt
500 gram schoongemaakte, geschilde en gesneden rabarber
150 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen [of minder als je dus een zuurdere rabarber wilt]

En dat is het! Ja echt. 😉
Hoe maak je deze heerlijke rabarbermoes.
Maak de rabarber schoon en haal het schilletje eraf. Snijd daarna in kleine stukjes en kook vervolgens samen met de gedroogde abrikozen zo’n 20/25 minuten op een lage temperatuur [net onder water]. Ik heb gekookt totdat de rabarber ‘uit elkaar viel’. Giet de helft van het water af [hier heb ik vanmorgen een groene smoothie mee gemaakt] en pureer het geheel daarna met een staafmixer.

[Aanvulling van mijn schoonzus: zie reacties. Ik was een beetje te bang voor droogkoken, maar dat is blijkbaar niet nodig!]

Zo makkelijk is het!

Heb je rabarber in je moestuin of wil je heel graag de rabarberschappen in de winkel leegkopen? Dan kun je deze rabarbermoes natuurlijk gewoon invriezen, zodat je ook in de winter nog kunt genieten van deze seizoensgroente.

En dan een laatste raad: 😉
Eet niet te veel [gedroogd] fruit, ook al kunnen gedroogde abrikozen bijvoorbeeld enorm positief bijdragen aan [het herstel van] je gezondheid. Waarom dan toch niet te veel? Gewoon omdat er veel suiker in zit en te veel suiker eten niet zo gezond blijkt. 😉
Eet ook deze heerlijk moes dus met mate, zodat je bloedsuikerspiegel blij blijft. En als je je toch klem wilt eten aan rabarber, kun je natuurlijk ook voor een ongezoet versie gaan!

Enjoy!