Rauwe chocodrank

Ik houd van chocola. There you have it, ik HOUD van chocola. Niet dat ik het dagelijks of wekelijks eet, maar…ik HOUD ervan! En dus maak ik wel eens iets lekker met rauwe fairtrade cacao. Rauw, omdat ik denk dat verhitte cacao veel voedingsstoffen verliest. Fairtrade, omdat ik graag producten eet en drink waar geen mannen, vrouwen en kinderen voor worden uitgebuit.
13313626_10154849842339018_1119573990_o
De verroestende mensch
Rauwe cacao heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Er zitten namelijk antioxidanten in, stoffen die [zoals het woord al zegt] oxidatie tegengaan. Oxidatie is een verbrandingsproces waar zuurstof voor nodig is. Het zorgt ervoor dat een avocado bruin wordt nadat je hem doorsnijdt en dat je fiets verroest als hij jaren in de regen buiten staat.
Oxidatie is een natuurlijk proces dat ook in ons lichaam plaatsvindt. Vetverbranding is daar een mooi voorbeeld van en wordt wel gewenste oxidatie genoemd. Er bestaat echter ook zoiets als óngewenste oxidatie, wat veroorzaakt wordt door zogenaamde ‘vrije radicalen’. Dat zijn stoffen die gevaarlijk kunnen zijn als je er te veel van in je lichaam hebt. Ze komen daar doordat er energie vrijkomt tijdens de verbranding van voedsel, maar ook door straling, milieuvervuiling, roken, chemicaliën, enzovoort. Te veel vrije radicalen kunnen het herstel van ziekte belemmeren* en je gaat er bijvoorbeeld ook ouder door uitzien. Dit wordt onder andere zichtbaar door de welbekende en soms gevreesde rimpels. Nu vind ik rimpels wel hun charme hebben en natuurlijk krijg je die ook gewoon als je ouder wordt, maar ik vind het nogal een verschil of je op je veertigste of op je tachtigste al een perkamenten gezicht hebt. 😉

Wat mij betreft zijn er dus redenen genoeg om ervoor te zorgen dat ik van binnen niet verroest. En dat doe ik niet door af en toe eens cola te drinken. 😉 Hoe dan wel?

– Door gevarieerde voeding te eten
– Door voldoende te drinken
– Door voldoende te slapen [altijd een leuke uitdaging] – Door goed om te gaan met situaties die stressvol zijn

Nu zou ik over al deze onderwerpen een blog kunnen schrijven, maar omdat ik eigenlijk gewoon het recept van mijn lekkere chocodrankje wil delen, zal ik alleen nog iets vertellen over hoe je je lichaam kunt helpen om vrij radicalen eruit te bonjouren.
13324428_10154849842374018_424642084_o
Dagelijkse voeding en antioxidanten
Anti-oxidanten zijn vitaminen en mineralen in combinatie met de spoorelementen zink en seleen, bioactieve en andere stoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Je vindt deze stoffen in gezonde voeding en dus is het eigenlijk heel makkelijk om dagelijks je lichaam te ondersteunen in het proces om zichzelf dagelijks op te schonen. Hoe?

Door dagelijks te variëren met het eten van schone [lees: onbespoten en onbewerkte] voeding. En dan vooral [felgekleurde] groenten, [rood klein] fruit, verse kruiden en specerijen, pitten en zaden, kiemen, noten en jawel….cacao! Als je elke maaltijd wat van deze ingrediënten toevoegt, voed je je lichaam met vitaminen, mineralen en bouwstoffen die je immuunsysteem ondersteunen. Grote kans dus dat je ook minder vatbaar wordt voor koudjes en griepjes.

En nu dan eindelijk het recept van deze eenvoudige chocodrank voor de dagen dat je wel een lekkere boost kunt gebruiken of gewoon zin hebt in chocolaaaaa!
13340493_10154849842269018_1711976466_o
Wat je nodig hebt voor twee glazen of gewoon lekker één groot glas 😉
1 grote banaan [eventueel bevroren] 1,5 eetlepel theelepel cacao [of eigenlijk naar smaak] 500 ml [zelfgemaakte] amandelmelk [of andere plantaardige melk] 1,5 grote eetlepel pindakaas
kaneel naar smaak [kun je ook weglaten]

Hoe je de chocodrank maakt
Mix alle ingrediënten in een blender, giet het in een glas en genieten maar!
Niet zoet genoeg? Voeg dan bijvoorbeeld wat [rauwe] honing toe.

* Er is online veel te vinden over antioxidanten en vrije radicalen. Sommige artsen en voedingsdeskundigen geloven dat ze ons immuunsysteem aantasten en ziekten zoals kanker veroorzaken, anderen denken dat dit onzin is. Als het onderwerp je interesseert, neem dan eens rustig de tijd om je breed in te lezen en durf daarbij ook eens de onbekendere wegen in te slaan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.