Rode linzensoep met kokosmelk

Omdat de dagen kouder worden en de houtkachel al een week of twee dagelijks brandt, is ook de tijd der soepen aangebroken. Vandaag heb ik een linzensoep gemaakt, geïnspireerd door Libanees recept waarmee ik ooit begon en een vriendin die momenteel in Turkije woont en laatst een recept van linzensoep deelde.

Ik heb de twee een beetje gemixt en gematcht en dit is het recept geworden en echt….we love this soup! Het recept is trouwens niet vegetarisch of vegan, maar is wel heel makkelijk aan te passen. So, don’t worry, be creative and soup happy!14689978_10155262432889018_477102550_oWat je nodig hebt voor een grote pan linzensoep [6-8 grote…grote 😉 kommen] 400 gram rode [split]linzen
8-10 teentjes knoflook [whohoooo!] 2 middelgrote uien
1 pepertje
1 liter water
2 bouillonblokjes [of wat nodig is voor 1 liter water] 3-4 tomaten in blokjes gesneden
peper naar smaak
zout naar smaak
cayennepeper naar smaak
5-6 theelepels paprikapoeder [naar smaak] twee volle eetlepels ghee [kan vervangen worden met kokosolie] en nog een beetje om de ui in te fruiten
6 theelepels gemalen komijn
300 gram rundergehakt [kun je ook weglaten] blikje kokosmelk

Staafmixer of keukenmachine14677923_10155262432824018_691741242_oHoe je de linzensoep maakt
Snijd de uien in blokjes en fruit ze tien minuutjes in een beetje ghee in een soeppan. Snijd ondertussen de knoflook en het pepertje fijn. Roer zo nu en dan in de pan zodat de ui niet aanbakt.
Voeg na tien minuten de knoflook en het pepertje toe. Roer alles lekker door elkaar en laat alles nog een minuutje garen. Kook in de tussentijd een liter water en giet deze in de pan. Roer de uien, het pepertje en de knoflook even door het water en voeg dan de juist hoeveelheid bouillon toe.
Als de blokjes goed opgelost zijn, kun je peper, zout en de paprikapoeder toevoegen. Weer even roeren en dan de linzen erbij [blijf roeren tot alles goed gemengd is]. Laat alle ingrediënten nu drie kwartier op een heel laag pitje zachtjes garen. Roer af en toe en voeg als het nodig wat water toe. De soep wordt snel wat dikker. Als je daarvan houdt, gewoon zo houden! 😉
Snijd terwijl de soep lekker gaart de tomaten in blokjes. Kruid ook de gehakt met een beetje peper en zout, kneed het goed door elkaar en maak er kleine balletjes van.
Als de soep ongeveer 25 minuten op het vuur staat, kun je hem met de staafmixer pureren.
Daarna kun je de gehaktballetjes en de tomaten erbij doen.

Je kunt de soep ook gewoon niet pureren. Ook dan is hij heerlijk. Natuurlijk kun als je wel pureert ook de tomaten mee pureren. Ik vind een beetje bite wel lekker, vandaar dat ik de blokjes verder met rust laat.

Check na 20 minuten even of de balletjes gaar zijn, anders nog even 5 minuten mee laten garen.
Als de soep bijna klaar is, doe je twee grote eetlepels ghee in een koekenpan. Laat het vet smelten en doe daarna de komijn erbij. Roer het zachtjes door de ghee, totdat je de komijn heel goed ruikt. Hij gaat steeds sterker ruiken, wat ik echt heerlijk vindT

Let op: Bak de komijn op een laag pitje, het kan namelijk snel aanbranden.

Zodra de komijn lekker op reuk is 😉 doe je deze met de ghee in de soep. Goed doorroeren en…proeven maar! Voeg daarna nog wat cayennepeper naar smaak toe, en eventueel nog wat peper en zout. Proef, probeer, proef weer en geniet van alle smaken.

Giet de soep in een fijne kom of lekker groot bord, schenk er een beetje kokosmelk bij en maak het plaatje af met een blaadje peterselie en wat papirkapoeder.

Enjoy! 14689063_10155262432844018_581643220_o