Op dagen dat het buiten koud, nat en guur is, vind ik het leuk om boerleuk te verassen met een warme lunch. Dat kan home made linzensoep zijn, een portobello burger of pizza! Pizza uit de winkel vind je hier niet in huis, waarmee ik het mezelf natuurlijk meteen moeilijk maak. Want pizza zonder lekkere bodem….is gewoon een jammere pizza. Wij houden van een knapperige bodem die ook een beetje ‘kleffig’ is; ‘gooey’ zoals de Engelsen dat mooi zeggen. Ik heb met heel veel glutenvrije melen [teff, amandelmeel, chufa, etc] geĆ«xperimenteerd, en het recept in deze blog vinden we denk ik het allerlekkerst!
Ik heb hem gemaakt van tapiocameel, ook wel cassavemeel of -bloem genoemd. Tapioca is niet een zogenaamde superfood waar wonderbaarlijk veel mineralen en vitaminen inzitten. Maar het is ook geen meel dat ongezond is of waar je spijsvertering van in de war raakt. Tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent. š Ik eet tapioca maar eens per twee tot vier weken, als verwennerij, omdat ik mijn lichaam uiteindelijk toch het liefst voed met groenten, fruit, noten, zaden en andere ‘lichaamscelverrijkers’ zoals een beetje vis of vlees of bijvoorbeeld boekweitmeel.
Maarrrrrr, genoeg gepraat! Tijd voor pizza!Wat je nodig hebt voor 1 volle bakplaat pizzabodem
2 cups tapioca
2/3e cup kokosmeel [KLIK]
1/2e tot hele theelepel himalayazout
2/3e cup avocado-olie, maar kokosolie kan denk ik ook [een proberen!]
2/3e cup water
2 eetlepels appelciderazijn
2 kleine eieren
Optioneel:
6 eetlepels parmezaanse kaas
2 geperste knoflookteentjes
Hoe je deze pizza(bodem) maakt
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Meng daarna de tapioca en het zout [en de parmezaanse kaas en knoflook als je dat er ook doorheen wilt].
Doe de olie, het water en de appelciderazijn in een klein pannetje en laat het lauwwarm worden. Meng alles met een lepel goed door elkaar. Voeg het mengsel daarna bij de tapioca en het zout en roer tot het een egale massa is. Doe nu de twee eieren er nu bij en roer alles nog een keer. Meng tot slot het kokosmeel er doorheen.
Verdeel het deeg nu over een bakplaat. Bij ons is hij dan ongeveer 3-5 milimeter dik.
Let op: Afhankelijk van de grootte van de eieren die we hebben, is het deeg soms dikker en kneedbaar en soms dunner en plakkeriger. Dit maakt niet uit voor de verdere bereiding, behalve dat je de bal makkelijker uit kunt rollen dan het nattere deeg. Uitrollen doe ik zelf altijd door bakpapier op het deeg te leggen en daar dan overheen te gaan met een deegroller. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker met je handen de bakplaat voldrukken.
Bak het deeg 10-15 minuten, tot het een beetje bruin begint te worden. Meestal bolt het ook een beetje op. Haal de pizzabodem nu uit de oven en beleg hem met wat je lekker vindt. Doe de pizza vervolgens nog 10-15 minuutjes in de oven en smullen maar!
Mijn belegsels
Home made pesto, gemaakt van basilicum, munt, peterselie en wat tijm [recept zal ik binnenkort plaatsen]
1/2e courgette
1 tomaat
1 rode ui
Twee handjes gesneden oesterzwammen
2 Eetlepels Italiaanse kruiden [had ik niet door de bodem gedaan]
Klein beetje parmezaanse kaas [bevat weinig lactose vergeleken met veel andere kazen en is voor ons daarom een heerlijke ’treat’]