Zoete aardappelfritter

Het is vandaag een regenachtige dag, waardoor boerleuk koud en doorweekt thuiskomt om te eten. Ik vind het dan leuk om iets extra’s te maken voor de lunch. Iets dat warm is, voedzaam, maar ook gezond, want daar houden we nu eenmaal van.

Na een blik in de keuken te hebben geworpen, zag ik de zoete aardappelen liggen en daar ben ik mee gaan rommelen. Ik heb ze gemalen en gekruid en zo ontstond uiteindelijk een stevige zoete aardappelfritter, die ik opgeleukt heb met ‘pulled chicken’ en avocado. Groene salade erbij en je hebt een heerlijke maaltijd. De fritter, die eigenlijk een soort dikke pannenkoek is, viel goed in de smaak, dus maak ik jullie ook meteen maar blij met dit lekkere receptje. Wat je nodig hebt voor 4 stukken [Boerleuk at er 2 en ik 1, dus morgen nog een stukje šŸ˜€ ] 3 kleine tot middelgrote zoete aardappelen
2 kleine rode uien
1 kleine witte ui
2 grote tenen knoflook
stukje geschilde gember – is in sommige gerechten een fijne vervanging voor peper
2 eetlepels arrowrootmeel [optioneel] snuf zout
4 eieren
1 eetlepel kokosolie om in te bakkenHoe je de zoete aardappelpannekoek maakt
Schil de zoete aardappel, maal hem in de keukenmachine of rasp hem grof.
Maal of snijd daarna de uien, knoflook en gember fijn. Ik deed dat vandaag ook in de keukenmachine.
Meng alle gemalen/geraspte ingrediƫnten samen met de arrowroot en de snuf zout goed door elkaar.
Voeg daarna de eieren erbij en roer alles nog een keer goed door. Je hebt nu een dik beslag.

Verwarm nu de eetlepel kokosolie in een goede koekenpan. Als de olie heet is, zet je het vuur laag.
Giet daarna het beslag in de pan en doe er een deksel op. Ik heb geen deksel bij de pan die ik gebruikte, dus heb ik er een andere koekenpan opgezet. De beslaglaag afhankelijk van de grootte van je pan is ongeveer twee centimeter. Maar meer of minder geeft op zich ook niet.
Laat de fritter nu op laag vuur [bij mij is dat stand 2/3 met de keramische kookplaat] een minuut of 20 to 25 in een gesloten pan garen.

In de tussentijd kun je het beleg voor je fritter klaarmaken. Bijvoorbeeld salade, geblancheerde spinazie met een lekkere vette vis, groentenrestjes van de vorige dag, of zoals wij vandaag, gekruide pulled chicken met avocado en een groene salade [restje van gisteren] on the side.
Als alles klaar is, snijd je de fritter in vier stukken en fluf je de stukken op met de topping die je gemaakt hebt.

Je kunt de fritter natuurlijk ook met andere groenten maken in plaats van zoete aardappel. Wees gewoon lekker creatief met wat je in huis hebt en geniet van de geuren, kleuren en structuren van de groenten waarmee je je maaltijd voorbereid.

Enjoy! šŸ˜€