Zoetzuurkoolroerbak

Ik houd van zuur en iets kan me dan ook niet zuur genoeg zijn! Daarom is deze zuurkoolroerbak misschien wel één van mijn meest favoriete maaltijden in de herfst en winter. Geen lang verhaal erbij, gewoon maken en genieten! En inderdaad, er zitten speculaaskruiden in dit recept. Beetje gek misschien, maar echt lekker. Enne….de foto is een beetje jammer, maar dat komt omdat die genomen is bij avondlicht. Het geeft je in ieder geval een idee van hoe yummie het eruit kan zien. 😉

Wat je nodig hebt voor 4 gewone eters of 3 grote eters
1 grote witte zoete ui
500 gram gehakt
3-4 grote zoete aardappelen
1 pakje biologische zuurkool
300 – 400 gram ananas (liefst vers, maar kan ook uit blik en ik zou dan voor ananas op eigen sap kiezen)
1/2e tot hele theelepel speculaaskruiden (of kaneel)
Kruiden om je gehakt mee op te spicen (spicy is met het zure en zoete wel lekker).

Optioneel

Runder- of varkensspekjes (in plaats van gehakt, of een beetje half half)
Grote hand rozijnen of moerbeien

Hoe je de roerbak maakt
Ik maak dit gerecht in een wokpan met deksel, zodat alles lekker kan garen en goed heet kan worden.

Snijd de ui en fruit deze een minuut of 10 op laag vuur. Hierdoor wordt hij lekker zoet. Doe daarna het vlees in de pan, kruid het zoals je lekker vindt en laat het op een middelste stand langzaam gaar worden. Schil en snijd daarna de zoete aardappel in vierkante blokjes van 1 centimeter. Roer het gehakt en de ui nog even om en leg dan de aardappelblokjes erop. Sluit de pan met het deksel en laat alles zo’n 10 minuten garen. Knip in de tussentijd het pakje zuurkool open en knijp je het grootste deel van het vocht eruit. Snijd ook de ananas in kleine stukjes. Prik na 10 minuten in de aardappelblokjes om te voelen of ze gaar zijn. Gaar? Verspreid dan de zuurkool en de ananas (en eventueel de rozijntjes) over de aardappelblokjes, meng de speculaaskruiden er losjes doorheen en doe de deksel weer op de pan. Laat het geheel nog 5 minuten doorgaren en roer alles aan het eind lekker door elkaar.

Binnen een half uur staat dit heerlijke maaltje op tafel, en dat is natuurlijk helemáál fijn!

Enjoy! 😀

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.