Zoodles met pinda-tahinsaus

Wat was het vandaag weer een heerlijke lentedag! Vanmorgen vroeg was ik al in de sportschool om lekker te zwemmen om zo de dag lekker actief te beginnen. De eerst was hing toen al aan de lijn en toen ik thuis kwam heb ik na een smoothiebowl [klik] in om het huis gewerkt. De keuken lekker schoongemaakt, nog een was gedaan en lekker aan onze nieuwe waslijn gehangen, lunch gemaakt en vanmiddag ben ik lekker de moestuin in gegaan om te bemesten, spitten en zaaien. Wat geniet ik daarvan, en wat vind ik het mooi dat boerleuk en zijn vader drie jaar geleden een nieuw stuk grond gingen bewerken. Er was toen geen worm in de nieuwe moestuin te vinden, maar nu…..! Prachtig om te zien hoe de grond ontwikkeld en gezonder geworden is, en daardoor ook vruchtbaarder. De eerste slaplantjes [sla-plantjes, geen slap-lantjes ;)] doen het het goed, en ik kan niet wachten op alle andere groenten die we dit jaar gaan zaaien, planten, oogsten, uitdelen en opeten. Want we houden van groenten!

En dat brengt me meteen bij het maaltje dat ik vanavond in elkaar geknutseld heb. Een berg groenten met heerlijke pinda-tahinsaus. Een veganistisch maaltje dus. Ik heb gewoon gekeken naar wat ik op de groenteschaal had liggen, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten kiezen of wat ik gemaakt heb aanvullen met taugé, champignons of andere groenten. Be creative, zou ik zeggen! Ook wat betreft de smaak van de saus. Proef tussendoor en speel met de ingrediënten. Ik doe ook maar wat. 😉 Je kunt de pindakaas in dit recept natuurlijk ook vervangen door amadelpasta. Wat je nodig hebt voor twee personen
1 courgette
1 halve komkommer
1 halve kleine bloemkool
1 puntpaprika
1 klein rood uitje

2 grote eetlepels pindakaas of amandelpasta
1 grote eetlepel tahin [=sesampasta] 2 eetlepels coconut aminos [klik] [of sojasaus] 2 eetlepels maple syrup
sap van een 1/2e tot hele limoen [begin met een halve] 3 kleine teentjes versgeperste knofook [of naar smaak] snufje gemberpoeder [naar smaak] of verse gember naar smaak
vers gemalen zwarte peper naar smaak*
lauwwarm water om de saus een beetje te verdunnen
1 handje amandelen
1 eetlepels sesamzaadjes

* Als je van lekker pittig houdt, snijd dan een pepertje fijn en roer die door de sausHoe je dit lekkere maaltje maakt
Maak noodles van de courgette en komkommer. Dat doe je bijvoorbeeld met een spiralizer [klik]. Snijd de puntpaprika daarna in smalle reepjes en de ui en de bloemkool in kleine stukjes. [zie foto’s als je een idee wilt hebben van hoe klein]

Meng alle groenten door elkaar [in een schaal ofzo] en verdeel over twee borden. Bij ons is de verdeling trouwens niet helemaal eerlijk, omdat boerleuk meestal meer eet dan ik. 😉Maak nu de pinda-tahinsaus
Doe de pindakaas en tahin bij elkaar in een schaaltje. Voeg de coconut aminos, maple syrup en het sap van de limoen erbij. Roer alles nu goed door elkaar en doe daarna de knoflook erbij. Weer even roeren en dan de overige ingrediënten toevoegen. Wat betreft het water, begin met een klein scheuten, roer, en kijk dan of de saus de dikte heeft die je wilt. Ja? Helemaal goed! Nee? Doe er nog een beetje water bij.

Doe de saus nu over de groenten, samen met wat amandelen [of pinda’s als je bijvoorbeeld pindakaas gebruikt heb] en sesamzaadjes.

Alles lekker door elkaar husselen met twee lepels en smullen maar!

Enjoy! 😀