Ik vind het belangrijk om te variëren met mijn voeding en goed voor mijn lichaam te zorgen door zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maaltijden wissel ik graag af met groenten, fruit, noten, vis en vlees. Maar ook als ik een groene smoothie maak, probeer ik de ingrediënten elke dag af te wisselen. De ene keer doe ik er bijvoorbeeld spinazie, munt en marjolein bij in. De volgende dag bietenblad, citroenmelisse en basilicum. Ik wissel zo veel mogelijk af, zodat mijn lichaam niet ‘op de automatische piloot gaat’ en ‘overvoed’ raakt met eenzijdige voeding. Eigenlijk wil ik mijn lichaam na elke maaltijd stimuleren om verschillende voedingsstoffen op de goede plek af te leveren en al mijn cellen te voeden.
Waarom variëren
Door te variëren met je voeding zorg je ervoor dat je lichaam gevoed wordt met voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten [zogenaamde macronutrïenten], maar ook met vitaminen en mineralen [micronutriënten]. Al deze voedingstoffen ondersteunen elkaar en helpen ons lichaam om sterk en gezond te blijven of worden. Ze kunnen elkaar alleen ook tegenwerken. Daarom vind ik het leuk om te leren welke voedingsstoffen vrienden van elkaar en van ons lichaam zijn. Dit is best een klus, maar ik houd wel van een uitdaging. 😉
Als je eet, voed je als het ware een hele ‘keten’ van organen en cellen, die allemaal invloed op elkaar hebben. Hoe mooi is dat!
De bomen en het bos
Ik denk dat die ‘keten’ de reden is waarom ik er niet altijd van overtuigd ben dat het goed is om bepaalde voedingstoffen zomaar als supplement aan je voedingspatroon toe te voegen. Natuurlijk kan dat soms héél goed zijn, maar als je bijvoorbeeld calciumtabletten slikt, is het ook van belang dat je voldoende vitamine D in je lichaam hebt om de calcium ook echt op te kunnen nemen. Ook is het belangrijk dat de verhouding met fosfor en met magnesium dan klopt. Je begrijpt het al, het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat je overal genoeg van binnen krijgt, in de juiste verhoudingen. En vaak is dit de reden dat mensen door de bomen het bos niet meer zien en ze de moed niet vinden om überhaupt iets te veranderen aan hun voedingspatroon of manier van leven. Je hoort dan kreten als ‘Als ik alles moet geloven wat er over eten gezegd wordt, kan ik niets meer eten’, ‘Je gaat toch niet dood van elke dag een boterham?’ of ‘Ik wil ook gewoon genieten van het leven hoor!’ Dit soort uitspraken, vragen en opmerkingen voelen voor mij als een soort machteloosheidskreet, maar soms ook als een excuus om vast te houden aan het bekende. Heel begrijpelijk, maar ook jammer, omdat verandering ook juist heel positief kan zijn en niets hoeft af te doen van ons levensgeluk. Integendeel!
The truth and nothing but the truth?
Mij heeft het geholpen om los te laten dat er maar één waarheid is als het over voeding gaat. Er zijn namelijk heel veel studies over voeding gedaan, waar heel veel verschillende [soms heel tegenstrijdige] conclusies uit getrokken zijn. Daarbij ontwikkelt de wetenschap zich en kan het best zo zijn dat wat nu goed en gezond lijkt misschien toch iets anders in elkaar zit. Met elkaar zijn we op weg en met elkaar leren we, en laten we elkaar ook de ruimte te geven om het eens mis te hebben en om te ontdekken wat bij ons past.
We hebben ten slotte allemaal een ander lichaam, een andere bloedgroep en andere spijsvertering [om maar wat verschillen te noemen], waardoor we allemaal anders reageren op voeding. Wat voor mij heel goed is, is voor een ander misschien funest.
Toch denk ik dat gezonde voeding en variatie voor iedereen goed is, omdat we op die manier onze darmen, lever, nieren, maag, huid en overige organen [en cellen] zo optimaal mogelijk kunnen voeden. Wat ik hiermee wil zeggen is dat als je voeding afwisselt, de kans groot is dat je ook echt voor al je cellen en organen zorgt en je in de basis dan dus goed gevoed bent. Als je hier of daar dan toch nog last hebt van tekorten, kun je die makkelijker aanvullen zonder je hele voedingspatroon om te hoeven gooien.
Doen wat je kunt
Maar hoe kun je ervoor zorgen dat alles wat je binnen krijgt zo gevarieerd mogelijk is? En wat als je in een land woont waar alle maaltijden bestaan uit rijst met bonen? Want die landen zijn er, ik heb er gereisd. Maar in Nederland hebben we die luxe wel wat betreft het aanbod in onze winkels, en daar wil ik zo goed mogelijk en dankbaar gebruik van maken. Varieer dus zo veel als je kunt en in hoeverre je daar de financiële middelen voor hebt.
Luister naar je lichaam
Vaak zijn we overweldigd door voedingsadviezen die je overal hoort en ziet. Ik ben nu zo’n veertien jaar onderweg als het gaat om voeding en nog weet ik soms niet meer wat ik nu wel of niet moet geloven. Daarom vind ik het belangrijk om dichtbij mezelf te blijven en om zelf te ontdekken wat ik waardevol en belangrijk vind. En nog belangrijker, om te voelen wat voeding met mijn lichaam [en emoties] doet. Als ik meer energie krijg doordat ik een langere periode iets aan mijn eetpatroon toevoeg, dan is dat voor mij reden om aan te nemen dat bepaalde voeding mij goed doet. Als ik me emotioneel sterker begin te voelen nadat iets voor een langere periode weglaat uit mijn eetpatroon, zal ik proberen om dat zo veel mogelijk te blijven doen.
Mijn uitgangspunt bij dit soort keuzes is altijd dat ik me lichamelijk, geestelijk en emotioneel gezond of gezonder wil voelen, en dus ook fitter en sterker.
Tips
Misschien denk je nu: “Leuk gezegd allemaal, maar nu weet ik nog niet waar ik moet beginnen.” Dat begrijp ik en daarom wil ik gewoon eens wat voorbeelden noemen van hoe je kunt [beginnen met] variëren. Laat je niet overweldigen, maar lees alles gewoon eens rustig door om zo te ontdekken wat bij jou past. En, als je werkelijk iets wilt veranderen maar daar hulp bij nodig hebt, overweeg dan eens om naar een orthomoleculair therapeut of arts te gaan. Of vraag je huisarts eens of hij/zij een uitgebreid lab wil doen, zodat je een goed beeld krijgt van jouw gezondheid.
Ontbijt
Begin de dag eens met een grote groene smoothie, kokosyoghurt met een handje noten en wat honing of een bulletproof rooibosthee. En als je van een steviger ontbijt houdt, bak dan eens een eitje met wat ui of ontbijtpannenkoekjes van pompoenpuree [a must try!]. Ik begrijp dat je hier niet altijd tijd voor hebt als je om 7.00 in de auto naar je werk zit of vier kinderen voor 8.30 op school probeert te krijgen. Maar kijk gewoon naar wat wél bij je past en geniet van wat je wél lukt!
Lunch
De vertrouwde boterhammen kun je ’s middags misschien eens vervangen door restjes avondeten van de vorige dag of een lekkere salade met verse kruiden, walnotenolie en wat kip. Of eet een lekker zelfgemaakt notenbrood of wat vis met bijvoorbeeld sla gemengd met spinazie. Heel veel lunches kun je ’s avonds al klaarmaken, zodat je je daar ’s morgens niet meer druk om hoeft te maken. Op onze bioboerderij heb ik vaak de mogelijkheid om meer tijd te besteden aan het maken van maaltijden en ik eet meestal dan ook een kom zoals je op de foto ziet. Een makkelijke manier om enorm te variëren.
Aanvulling op 31 mei 2018: Binnenkort zal ik een blog schrijven met verschillende voorbeelden van food bowls. Op mijn Instagram [boerhemianlife] vind je ook verschillende voorbeelden die je misschien inspireren.
Avondeten
Eet lekker veel verschillende (groene!) groenten en maak daarbij bijvoorbeeld eens spaghetti van courgette of pompoen. Of maak eens geroosterde gevulde zoete aardappel, wraps van kokos- en pijlwortelmeel of een pitabroodje van cassavebloem gevuld met kipreepjes en salade. Laat je niet afschrikken door nieuwe recepten of ingrediënten die je nog niet kent, maar geniet ervan om nieuwe dingen te ontdekken.
Begin met kleine stapjes en take your time!
Tussendoortjes
Als ik een tussendoortjes eet, is dat meestal in het weekend of bijvoorbeeld op een verjaardag. Mijn lichaam word er namelijk blij van om niet de vaak geadviseerde vijf tot zes keer per dag te eten.
Als jij dat wel wilt, eet dan bijvoorbeeld wat rauwe groenten of een handje noten tussendoor. Of maak deze frisse basilicumcitroenade
Groene tip
Probeer eens een tijdje een weekplanning te maken voor je maaltijden. Zelf doe ik dit ook heel vaak en voor mij werkt het als een tierelier omdat ik dan de rest van de week niet meer zo hoef na te denken over wat we moeten eten. Daarbij zie ik dan ook uit naar de maaltijden die ik eerder die week watertandend heb uitgekozen, waardoor ik eigenlijk bijna altijd zin heb om te koken. Ik neem de tijd om maaltijden samen te stellen, met behulp van internet of kookboeken, maar probeer ook zelf veel uit Ik bewaar recepten, schrijf op wanneer ik ze wil eten en maak er een boodschappenlijstje bij. Ik voeg vaak ook een nieuw recept aan mijn planning toe, zodat ik nieuwe dingen kan leren en niet vastroest in wat bekend voor me is.
Op internet zijn heel heel hééél veel websites met makkelijke gezonde ontbijtjes, lunches en avondmaaltijden vinden. Laat je door anderen inspireren and again, enjoy the process! Oh, en op de website van Eetpaleo vind je een maaltijdplan. Dit is een briljant weekmenu, met boodschappenlijstjes, en alle maaltijden van maandag tot en met vrijdag [maaltijden per dag] die je in het weekend in ongeveer 4 uur kunt voorbereiden. Je investeert dus een paar uur in het bereiden van de maaltijden en de rest van je week ben je klaar. Heerlijk toch?
Last but not least
Veel mensen die graag iets willen veranderen aan hun voedingspatroon of leefstijl, neigen ernaar om alles in een keer helemaal goed te willen doen [trust me, I’m one of them]. Ze gooien radicaal het roer om en vol enthousiasme storten zich op het avontuur dat voor hen ligt. Ik heb zelf ervaren dat dit vanwege gezondheidsredenen soms heel goed kan zijn. Maar voor veel mensen is een dergelijk ommekeer simpelweg niet haalbaar waardoor ze soms na een paar weken het bijltje er al bij neergooien.
Mijn advies is daarom om rustig te beginnen, zodat je jezelf kunt bijhouden en je je hart de ruimte kunt geven om ook mee te komen in de veranderingen. Begin bijvoorbeeld met één nieuw ontbijtje per week, of kook voor een vriend een nieuw receptje als hij gezellig bij je komt eten. Gun jezelf de tijd om je in te lezen, om te leren en om veranderingen stap voor stap gewoonten te laten worden. Op die manier heb je zelf de regie in handen en ben je niet afhankelijk van andere reizigers [en hun meningen] die net als jij ook gewoon maar op weg zijn. Ontspan en laat los dat je het allemaal perfect moet doen.
Aanvulling: Je kunt natuurlijk ook naar een orthomoleculair therapeut gaan die je veel kan uitleggen over de werking van jouw lichaam en over de invloed van voeding [stress, slapen en beweging] op je gezondheid.
Neem je tijd om te ontdekken en bovenal, geniet!
Geniet van nieuwe recepten, van nieuwe smaken, van verrassende combinaties en ingrediënten waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt. Geniet van het voeden van je lichaam, zodat je het leven ten volste kunt leven.