Een paar weken geleden behaalde ik mijn eerste van drie diploma’s om klinisch herbalist te worden. Wat ik niet wist toen ik begon, is hoe snel bloemen en planten je eigen worden op het moment dat je praktisch met ze aan de slag gaat. Eerlijk gezegd dacht ik pas over drie of vier jaar [als ik klaar ben met mijn studies] echt iets te kunnen met de opleiding, maar gelukkig is het tegendeel waar en geniet ik ook nu al dagelijks van alles wat ik tot nu toe geleerd heb.
Een van de makkelijkste manieren om meer kruiden, bloemen, basten, wortels, bladeren, enz, van planten, bloemen en bomen toe te voegen aan je dagelijks leven, is door er hete thee van te maken. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren, maar in dit blog beperk ik me even tot thee, door herbalisten ook wel heet water infusie genoemd, omdat er geen echte theebladeren aan te pas komen. Over het maken van koude theeën kun je hier [klik] meer lezen.
Nu vraag je je misschien af of kruidenthee nu echt wel zo gezond is. Daarom wat meer uitleg over drie verschillende werkingen van verschillende soorten kruiden, afsluitend met een lekker theerecept om je immuunsysteem te ondersteunen in deze laatste paar weken van de winter. Er zijn veel meer redenen om kruidentheeën te drinken, maar ik vind drie wel een leuk getal en ik denk dat als je voor het eerst iets over kruiden leest….dat ook wel even voldoende informatie is.Zomaar een beetje rust
Het maken van thee kan veel rust geven. Het plukken van verse bloemen en kruiden, het bij elkaar zoeken van gedroogde kruiden. De geuren, kleuren en structuren brengen ons een beetje dichter bij de natuur, en daarbij denk ik ook een beetje dichter bij onszelf. Voor mij is thee bereiden daarom ook een soort dagelijks zelf-zorgmoment, waar ik erg van geniet. Ook boerleuk geniet ervan om als hij ’s avonds laat thuis komt een grote mok home made tea te drinken. Het drinken van kruidenthee helpt ons om te ontspannen, om de dag de dag te laten en stil te worden. Maar, genoeg over hoe wij thee drinken ervaren. Tijd voor een aantal andere goede redenen om ook kruidentheeën te maken. Boost je immuunsysteem
Veel bloemen en kruiden kunnen je immuunsysteem reguleren, activeren/stimuleren of ondersteunen. Door het dagelijks gebruik van bepaalde kruidentheeën zet je je immuunsysteem eigenlijk aan om te doen waarvoor het bedoeld is: zorgen dat jouw lichaam gezond wordt of blijft.
Thee is een milde manier om je lichaam te ondersteunen en als je een thee drinkt om je gezondheid een steuntje in de rug te geven, kan dat heel makkelijk door ’s morgens een immuunthee te maken en deze door de dag heen te drinken (eventueel koud). Veel mensen kunnen in de herfst en winter goed een immuunthee gebruiken. Kruiden (in de breedste zin van het woord) die je hiervoor kunt gebruiken zijn echinacea, vlierbessen of -bloesem, gember, goudsbloem, knoflook, hyssop, zoethout, rozenbottel en tulsi.
Ontstressen en lekker slapen
Eerlijk, heel veel mensen die ik ken, voelen zich vaak gestresst. Ze ‘staan altijd aan’, zoals ik dat wel eens noem. Ze vliegen van hot naar her, hebben het idee dat dat echt niet anders kan en voelen zich vaak geleefd. Vaak proef ik frustratie of een gevoel van onmacht in hun woorden, en hoewel het voor deze vliegende mensch vaak onmogelijk lijkt om op de rem te gaan staan, is het toch de moeite waard om te kijken of daar misschien iets in kan veranderen. Als je lichaam straks zelf op de rem gaat staan, kan dat namelijk misschien wel veel onprettiger zijn dan dat je dat zelf doet.
Thee kan helpen ontstressen, maar ook helpen om beter te slapen. Of het nu om in slaap komen gaat, doorslapen of dieper slapen zodat je echt uitrust. Als je beter slaapt, stress je minder, werkt je immuunsysteem minder, voel je je beter, slaap je weer beter, en zo kun je een hele mooie opwaartse spiraal creëren.
Kruiden die je helpen om te ontspannen, worden ook wel nervine kruiden genoemd. Ze brengen je geest, ziel en lichaam tot rust. Vaak zit in nervine kruiden magnesium, calcium en vitamine B’s. Allemaal mineralen en vitaminen die je zenuwstelsel voeden. Voorbeelden van nervine kruiden zijn kamille, lavendel, kattenkruid, roos, en lindenbloesem.
Ook zijn er adaptogene kruiden, die door herbalisten worden gebruikt om een gezonde reactie op stress (ook van het imuunsysteem) te bevorderen. Voorbeelden van dit soort kruiden zijn zoethout, ashwagandha, panax ginseng, tulsi [die heb ik inderdaad al eerder genoemd, maar kruiden hebben vaak meerdere functies], en Siberische ginseng. Ondersteun je spijsvertering en bloedcirculatie
Ja, echt, ook daar zijn allerlei kruiden voor! Dat is toch echt geweldig? En een goede spijsvertering en een gezonde darm helpen ons om voedingstoffen goed op te kunnen nemen. En een goede bloedcirculatie helpt weer om voedingstoffen naar de juiste plaats in ons lichaam te brengen, en houdt ons warm en vol energie. Belangrijk dus om ook dit deel van ons systeem goed te onderhouden en ondersteunen. Kruiden die daar goed bij kunnen helpen zijn gember [verwarmend en bloedcirculatiestimulerend, tof woord voor galgje], kaneel, turmeric, zwarte peper, kardemom, tijm, rozemarijn en muntsoorten. Veel adaptogene kruiden bestaan onder andere uit aroma’s/etherische oliën, die ook nog eens een ontstekingsremmende werking hebben.
Nou, ben je al om? Mooi! Dan kun je nu aan de slag met deze heerlijke immuun-ondersteunende thee! Als je geen gedroogde bloemen en kruiden in huis hebben, dan weet je misschien wel een lokaal winkeltjes bij je in de buurt waar je ze kunt kopen, en anders kun je ook terecht bij Hotsoup [klik] of De Theeplantage. [Klik] Beide webwinkels verkopen biologische kruiden, thee, paddenstoelen, etc.
Zorg altijd dat je opzoekt of navraagt hoe je van bepaalde kruiden een thee kunt maken en hoeveel je ervan kunt drinken. Kruiden hebben namelijk ook vaak een contra-indicatie, je kunt er te veel van binnen krijgen of gewoon gevoelig op reageren. Wat je voor 1 liter van deze immuniteits-boosting thee nodig hebt
1 eetlepel gedroogde vlierbessen of vlierbessenbloemen bloesem
1 eetlepel rozenbottel
1 eetlepel gedroogde tulsi
1 eetlepel gedroogde goudsbloem/calendula
1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes
1 eetlepel gedroogde kaneelstukjes of 3 kaneelstokjes
1,5 theelepel gember of 1,5 centimeter grof gesneden verse gember
Hoe je de thee maakt
Doe alle kruiden in een pan en giet er een liter gekookt water over en laat alles met een deksel erop 15-30 minuten trekken. Je kunt dit ook op een laag pitje laten pruttelen, zodat de eerste kop meteen lekker heet is.
Giet het brouwsel vervolgens door een zeef, of wring uit door een kaasdoek [zorg daarvoor wel dat alles afgekoeld is, zodat je je niet verbrandt] en klaar ben je!
Je kunt deze thee door de dag heen drinken en eventueel wat rauwe honing of andere zoetstof naar smaak toevoegen.
Enjoy! 🙂