Chocolademousse

Vorig jaar probeerde ik soort ‘slagroom’ te maken van opgeklopt kikkererwtensap. De smaak was lekker, maar daar was ook alles mee gezegd. De room stortte namelijk al snel in elkaar…. Ik nam me voor nog eens een poging te wagen, maar zoals dat wel vaker bij mij het geval is, is dat niet gebeurd. Toen ik een aantal weken geleden weer kikkererwtensap over had, heb ik geprobeerd lemon merengues ervan te maken. Ik houd alleen niet van zoet [behalve als het chocola heet], en dus was ik niet de beste persoon om ze te proeven. Boerleuk vindt zoet wel lekker, en dus was de weckpot binnen een paar dagen leeg. I guess he liked them. 😉 Wat mij betreft waren mijn probeersels nog niet erg geslaagd, totdat ik gisteren ineens bedacht dat ik misschien wel een mousse kon maken van opgeklopt kikkererwtensap. Het is namelijk heel ‘fluffy’. Maar hoe kon ik ervoor zorgen dat dit fluffige niet weer als een plum pudding in elkaar zou zakken. ‘Kokosolie!’, bedacht ik me ineens. En dus dook ik even in mijn voorraadla om inspiratie op te doen. Mijn oog viel op mijn voorraadje cacao, dus heel creatief was de poging om chocolademousse te maken niet. 😉

Door de merengue-poging was me al wel duidelijk dat je vooral heel voorzichtig moet zijn met het opgeklopte sap, dus bedacht ik om chocola te maken van kokosolie, cacao en een natuurlijke zoetstof [is gewoon nog steeds suiker, daarom maak of bak ik ook niet vaak zoete dingen], en om dat vervolgens door de witte wolk te roeren en in de koelkast op te laten stijven. Kokosolie wordt namelijk in de koelkast weer hard, en daarmee hoopte ik de fluffigheid te redden. En dat….is gelukt!
Op internet zijn trouwens wel meer varianten op deze mousse te vinden, kwam ik de volgende ochtend achter. Niet echt origineel dus, maar wel fijn dat ik mezelf weer een avond van de straat gehouden heb. 😉

Dit recept is denk ik voor 6 beschaafde porties, al schat ik dat misschien niet heel goed in omdat ik geen toetjesmens ben en ik niet goed weet wat de normale grootte van een toetje is. Dus….gewoon maken, zelf de hele bak leegeten en dan even bedenken met hoeveel mensen je deze heerlijkheid wilt delen.

Tip: Dit toetje moet minimaal 1-2 uur in de koelkast opstijven, dus plan een beetje wanneer je hem maakt

Wat je nodig hebt
Sap van een klein potje biologische kikkererwten
1/2e cup gesmolten kokosolie [niet verhitten, alleen op een laag pitje smelten] 2 grote eetlepels maple syrup/kokosnectar [of meer afhankelijk van hoe zoet je de chocoladesmaak wilt] 2-3 eetlepels cacao [afhankelijk van hoe ‘puur’ je de mousse wilt]

Optioneel:
Beetje extra cacao voor decoratie
Beetje kokossnippers
Blauwe bessen [of peer, want echt…..chocolade en peer….YUMMM!]

Hoe je de mousse maakt
Doe het kikkererwtensap in de keukenmachine en zet hem op middelhoge stand. Mix totdat het sap een witte mousse geworden is. Gewoon blijven ‘kloppen’ totdat het dik/stijf is. [zie onderstaande foto]Smelt terwijl je keukenmachine voor je aan het werk is de kokosolie in een steelpannetje. Zodra het gesmolten is, haal je het meteen van het vuur en kun je de maple syrup doorheen roeren. Daarna de cacao. Je hebt nu eigenlijk gewoon lauwe chocoladesaus in je pannetje.

Tip: Houd je niet van sterke smaken? Begin dan met 1 eetlepel maple syrup en cacao. Proef even en maak zo stap voor stap de chocoladesmaak waar jij van houdt.

Doe de mousse nu in een grote kom [groter dan op mijn foto] die niet overloopt als je de chocoladesaus erbij gaat gieten. Ik deed dat langs het randje, omdat ik wilde voorkomen dat ik de mousse ‘platgoot’. Langs het randje de chocolade bij de mousse gieten, en dan met een spatel voorzichtig alles omroeren tot alles goed gemengd is. Spatel aflikken en dan de schaal anderhalf uur in de koelkast zetten, zodat de mousse kan opstijven [door de hard wordende kokosolie in het geheel]. Als je de chocolademousse anderhalf uur later uit de koelkast haalt, zou je de schaal op z’n kop moeten kunnen houden zonder dat er iets uitvalt. Heb je het vermoeden dat dit wel gaat gebeuren, zet hem dan gewoon nog wat langer in de koelkast.

Decoreer deze heerlijkheid nu met whatever you like en….genieten maar!

Dit chilichocotoetje ook al eens geprobeerd?