Kefirmozzarella maken

Vandaag heb ik weer mozzarella gemaakt van rauwmelkse biologische kefir en verse kruiden! Het is heel makkelijk om te maken en voor mensen met lactose-intolerantie misschien wel een uitkomst om toch lekker mozzarella te eten. Voor de mensen die gewoon liever geen lactose eten of drinken natuurlijk ook. 😉

In elk geval, hierbij het recept voor een kleine bol* mozzarella!
13036335_10154730758814018_1891346902_oWat je nodig hebt voor een klein bolletje
125 ml kefir [als je die niet zelf maakt, kun je die ook in een biologische winkel kopen] 1 liter rauwe biologische melk [of biologische volle melk uit de winkel] Een klein handje gemengde verse kruiden zoals tijm, peterselie, beetje munt en basilicum
Zout en peper naar smaak, als je dat lekker vindt

Twee kommen
Een kaasdoek
Vier wasknijpers of een extra paar handen
Een houten lepel
Een thermometer
Een halve liter zuiver water [ik gebruik gefilterd water]

Hoe je de kefirmozzarella maakt
Zet een kom klaar met daarin de kaasdoek vastgemaakt met wasknijpers. Niet te strak, maar ook niet te los [duidelijk? 😉 ] Zet een kom klaar met een halve liter water.

Doe nu de melk en kefir in een pan en roer goed door. Voeg daarna de verse kruiden toe, en eventueel een beetje zout en peper naar smaak. Verwarm het mengsel nu zacht roerend en langzaam tot 80 graden Celcius. Door het zuur van de kefir gaat de opwarmende melk schiften, waardoor er een klonterige substantie ontstaat. De kruiden drijven daar dan dus lekker tussendoor. Zodra de temperatuur 80 graden is kun je de pan van het vuur halen. Giet nu de inhoud van de pan langzaam op het doek dat je over de kom hebt ‘gespannen’. Roer daarna met de lepel zachtjes over het doek, zodat al het vocht door het doek gaat. Wat overblijft is de mozzarella, maar je bent natuurlijk nog niet klaar.

Maak het doek nu voorzichtig los en vouw het puntje voor puntje om de brokkelige massa heen. Alsof je een knapzakje maakt. Draai deze vervolgens steeds een beetje strakker om zo al het vocht eruit te wringen. Hoe strakker je het de kaasdoek draait, hoe compacter de mozzarella wordt. Pas op: de kaas en het vocht zijn heet, dus knijp en draai niet te hard want dan verbrandt je je handen. Je kunt als je een beetje door wilt werken het ‘knapzakje’ tussendoor ook telkens even in wat koud [zuiver] water dopen, zodat het sneller afkoelt en je de mozzarella makkelijker beetje bij beetje kunt uitwringen. Doe dit totdat je een compacte bol mozzarella hebt.12967540_10154695873699018_3467528057399672253_oZodra de bol stevig aanvoelt, leg je hem een half uur tot een uur in de kom met zuiver koud water en klaar is’ie!

Ik hou van weckpotten dus daar verdwijnt de bol meteen in, samen met het koelwater. Zo blijft hij lekker vers. Na een uur laat ik het koelwater uit de weckpot lopen, omdat de mozzarella anders te nat wordt en gaat brokkelen. Je kunt deze mozzarella een dag of drie in de koelkast bewaren, maar ik zou hem gewoon lekker snel opeten als ik jou was. 😉 Geniet ervan!

*Voor een grotere bol kun je de ingrediënten natuurlijk gewoon verdubbelen.12999523_10154730758849018_336171748_o