Kefiroogstfeest

Vorige week was het zover: ons inmiddels dierbare melkkefirplantje arriveerde! Daarmee begon ons dagelijkse kefiroogstfeest van een heerlijke frisse drank, waar we tot nu toe nog steeds enthousiast van worden. We wilden eigenlijk vorig jaar al kefir van onze eigen rauwe melk maken, maar door de voorbereidingen van ons trouwfeest hebben we dat maar even uitgesteld. Inmiddels is de rust wedergekeerd in ons huis en genieten we sinds anderhalve week elke dag van verse melkkefir. Het oogsten voelt als een feestje en hoewel het tere plantje [wat overigens geen plantje is, zoals je op de foto’s hieronder kunt zien] even moest acclimatiseren, begint hij nu echt te groeien zonder weer te ‘krimpen’. Want dat is een beetje het doel, dat het kefirplantje blijft groeien, zodat je steeds meer kefir kunt maken en uiteindelijk de hele buurt een plantje kunt geven. Gewoon omdat het leuk is om te geven en de buren dan ook kunnen gaan ‘kevieren’!12751779_10154598530064018_1924944466_o 12082189_10154598529579018_1558042216_oVoor tekst en uitleg over hoe je kefir maakt, kun je hier de instructies van de Kefirshop bekijken. Je kunt daar ook een starterspakket kopen, wat zeker de moeite waard is. Straks meer daarover!

Wat betreft de groei van het plantje; ons plantje had last van een tijdelijke groeistoornis. We begonnen met 15 gram wat de volgende dag 40 gram geworden was. Daarna was het 26 gram, gevolgd door 30 gram, 36 gram, 28 gram [grrr!] 40 gram en uiteindelijk, na nog wat andere tussenuitslagen, zaten we vandaag zowaar op 60 gram! Dat betekent dat we morgen 600 milliliter kefir hebben en we langzaamaan richting de liter gaan! 😀 939158_10154598529444018_327734033_oMaar, wat ik veel waardevoller vind dan de groeiende oogst, is dat we eigenijk een traditie in ere herstellen. De vader van boerleuk maakte toen hij een jaar of veertig was namelijk ook al melkkefir op deze biologische boerderij. Alle mensen die hip en happening denken te zijn door mee te doen aan de probiotische kefirrage, lopen dus eigenlijk achter de feiten aan. 😉12837605_10154598529189018_1572700280_oOorspronkelijk komt kefir uit de noordelijke Kaukasus en het is al honderden jaren oud. Het komt van het Turkse woord keif, wat ‘goed gevoel’ betekent. Kefir bestaat uit samenlevende gisten en bacteriën en als je het in rauwe melk* doet, krijg je gefermenteerde melk. Na minimaal 24 uur fermenteren is er bijna geen lactose meer in de kefir aanwezig. Mensen die lactose-intolerantie hebben zouden melkkefir daarom goed kunnen verdragen. Misschien wel het beste als het met rauwe biologische melk wordt gemaakt, maar dat is misschien wel wishful thinking. 😉

Melkkefir is een probiotische zuiveldrank die bestaat uit probiotica [verrassend, right? 😉 ], essentiële aminozuren [uhu…Google is your friend…], magnesium, calcium en andere vitaminen en mineralen. Tevens is het rijk aan fosfor, wat je nodig hebt voor een goede voedselopname in je lichaam. Melkkefir draagt ook bij aan het onderhoud en herstel van je darmflora en dat bevordert je spijsvertering weer.

Naast al deze gezondheidsvoordelen, vind ik melkkefir ook gewoon heel lekker. De drank tintelt een beetje waardoor het mij aan karnemelk doet denken. Ik vind het alleen wel zoeter en zachter. Mijn leukerd die geen karnemelk lust vindt kefir alleen ook heel erg lekker, dus is er eigenlijk geen peil op mijn smaakinformatie te trekken! 😉 Ik heb vaak gelezen dat je kefir moeten léren drinken en dat de smaak je ‘eigen’ moet worden. Zelf vond ik de melkkefir vanaf de eerste slok heerlijk, maar nu hij een beetje zuurder wordt [doordat het plantje lekkerder in z’n vel zit] vind ik hem wel steeds lekkerder.

Als je het leuk vindt om je meer in de voedingswaarde van melkkefir te verdiepen, zou je dit artikel eens kunnen lezen of het internet af kunnen speuren. Er is namelijk genoeg informatie over te vinden. 🙂 Ook over waterkefir trouwens, maar dat is weer wat anders. 😉 Je kunt natuurlijk ook gewoon in het diepe springen en hier een starterspakket bestellen om thuis mee aan de slag te gaan! Wij hebben via die website trouwens een glazen pot met luchtdoorlatend deksel besteld, zodat we niet hoeven te ‘knutselen’ met een doek en [waarschijnlijk door de keuken schietend] elastiek.

Enjoy the ride en…proost! Enne….je kunt ook lekkere rauwe chocokoekjes met kefir maken!
12842386_10154598529274018_1363737407_o

* Er zijn ook mensen die kefir maken van haver-, kokos-, soya- of notenmelk.

Update 15.03.16
We hebben de kefir niet meer in het donker in een kast staan, maar in de woonkamer met een doek er omheen. En nu…….groeit ons plantje als een malle! 😀

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.