Pannaan

Toen ik in Zuid-Afrika woonde ben ik het gaan waarderen om met mijn handen te eten. Bij ons thuis gebeurde dat namelijk alleen als we kippenpoten aten, maar dan nog at ik dat liever met mes en vork. Je zult begrijpen dat mijn eerste kip-eet-ervaring onder mijn inmiddels goede Afrikaanse vrienden voor veel hilariteit zorgde. Ik denk dat ik twee maanden lang het onderwerp van gesprek was, want wie toch ooit bedacht had om kippenpoten met bestek te eten moest wel heel blank zijn. 😉 Ik stond dus voor een uitdaging, want…van vieze handen hield ik niet, maar ik wilde wel zo snel mogelijk integreren in de nieuwe cultuur waar ik voorlopig zou blijven. Dat werd dus kluiven, met als gevolg dat ik me een hele kipmaaltijd enorm zelfbewust was, me druk maakte over of er een kippenpees tussen mijn tanden zat en waarbij ik voordurend de neiging had om mijn handen na elke hap te gaan wassen. Terwijl ik dit zo schrijf zou ik bijna gaan denken dat ik een soort dwangneurose had 😀 , maar laten we het erop houden dat het gewoon allemaal even buiten mijn comfortzone was. 13588852_10154938476084018_180280130_oNa vijf jaar genieten van de Zuid-Afrikaanse culturen en [werk]bezoeken aan India, Zimbabwe, Haïti en de Dominicaanse Republiek, is mijn keurigheid nog ver te zoeken ;). Inmiddels houd ik namelijk enorm van met mijn handen eten, en vind ik het heerlijk om ‘happige maaltijden’ te maken waarbij je verschillende dingen kunt combineren in bijvoorbeeld sushibladeren, wraps of naan-achtige baksels zoals die in dit recept. Eigenlijk wilde ik boekweitwraps maken, maar ik kon geen boekweitmeel meer vinden. Reden om iets anders te bedenken, en als kookliefhebber vond ik dat natuurlijk geen straf.

Omdat de smaak en de structuur van deze ‘koeken’ tussen een te dikke pannenkoek en naan in vindt zitten, introduceer ik vandaag de pannaan!
13494918_1055654657815453_1680465249736398720_nWat je nodig heb
1 cup amandelmeel [KLIK] 1 cup tapiocameel [KLIK
1/3e cup kokosmelk [KLIK] Tip: Bij de Albert Heijn hebben ze biologische fairtrade kokosmelk
2/3e cup rauwmelkse kefir*
snufje zout
1/2 theelepel baking soda [KLIK] [in combinatie met het zuur van kefir maakt dat de pannaan ‘fluffy’]

optioneel:
1 eetlepel ghee [KLIK]

* je kunt de kefir ook weglaten en alleen 1 cup kokosmelk doent

Hoe je 6 kleine of 2 grote pannaans maakt
Maak de ghee op een heel zacht vuurtje lauwwarm, zodat het net gesmolten is.
Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Voeg daarna de kokosmelk, kefir, ghee erbij tot het een mooi egaal beslag is.

Nu kun je de pannaans [ik ga echt patent aanvragen op deze naam 😀 ] in een heel klein beetje ghee of kokosolie bakken, of je kunt bakpapier in je pan leggen en ze daarop bakken. Ik giet net als bij pannenkoeken met een lepel wat beslag in de pan en bakken maar.
Als je ze op bakpapier bakt zijn ze natuurlijk minder vet. Mooie oplossing voor het geval je al ghee door het beslag doet.

Onze pan is niet zo recht meer, vandaar dat het geen rondjes geworden zijn. 😉

Wij hebben deze pannaans gegeten met bietenblad, botersla en tonijnsalade. Maar je kunt natuurlijk ook heel veel ander lekkers erbij eten.

Laat je creativiteit de vrije loop en enjoy!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.