Al een week of twee riep ik tegen mijn bestie dat ik een pizza wilde maken met een bietenbodem. We hebben namelijk zoveel bieten in de tuin dat ik me gedwongen voel om er meer mee te doen dan lekkere hummus maken, sap of salade!
Pizzabodem dus, met daarop home made spinaziemuntpesto en heerlijke groenten. En voor een beetje pit ook nog wat gehakt van eigen erf. Wat ik ontzettend leuk vind is dat ik op een pepertje na alle groenten en kruiden vers uit onze moestuin gehaald heb voor dit recept. Ik heb gewoon gekeken wat er rijp was om geoogst te worden en ben daarmee aan de slag gegaan in de keuken. Soms zou ik wel helemaal zelfvoorzienend willen zijn, maar dan zou ik moeten stoppen met mijn werk en dat vind ik het vooralsnog niet waard. We doen dus wat we kunnen, waar we tijd voor hebben en waar we blij van blijven! 🙂
Over deze bietenbodem. Dit was mijn eerste poging om bieten in een pizzabodem te doen, en ondanks dat ik de smaak heerlijk vond, is alles wel een beetje anders uitgepakt dan ik van te voren bedacht had. Zo is de bodem van deze pizza niet heel knapperig en is de kleur niet dieprood geworden, wat ik wel hoopte omdat ik die kleur zo prachtig vind. De volgende keer ga ik dus eens ander meel erbij proberen zodat de kleur misschien wel roodroze blijft. Imperfectie heeft echter ook z’n charme en omdat de smaak zo yummie was, wil ik het recept toch vast delen. Een eventueel verbeterde versie zien jullie wel verschijnen! 😉
Maar nu genoeg gepraat, tijd voor het recept van deze bijzondere smaaksensationele pizza!
Ik zal voor zowel de bodem als de spinaziemuntpesto de ingrediënten en de how to opschrijven. De toppings die ik gebruikt heb, kun je onderaan de pagina vinden. Lees eerst alles even door voordat je begint, wel zo makkelijk misschien.
Wat je nodig hebt voor de bodem
Twee cups bietenpuree van geroosterde biet. Deze maakte ik van verse bieten uit de tuin. Gewoon zo hups in de oven en 40 minuten op 225 graden in de schil laten garen.
1/2e cup kikkererwtenmeel
1/4e cup kokosmeel
1/4e cup gemalen pompoenzaden
3 eetlepels kokoscreme, koud en dik uit de koelkast
1 theelepel baking soda
1 eetlepel kokosazijn
1 grote eetlepel ghee [of bijv. avocado-olie, als je vegetariër bent]
snufje zout
snufje peper
Hoe je de bodem maakt
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de bietenpuree in de keukenmachine en voeg het kikkererwtenmeel, het kokosmeel en de gemalen pompoenzaden eraan toe. Meng alles tot het een egale massa is.
Voeg daarna de overige ingrediënten toe en meng alles goed. Het deeg wordt geen stevig deeg dat je kunt kneden. Het is eigenlijk een soort beslag.
Giet het deeg op een bakplaat met bakpapier, leg er een stuk bakpapier overheen en rol het tot een mooie bodem van een halve centimeter dik.
Doe de bodem nu een goed kwartier in de voorverwarmde oven. Haal hem eruit als hij wat harder geworden is. Zet de bodem even aan de kant, zodat hij kan afkoelen. De reden waarom ik de bodem wat voorbak is omdat hij bovenop dan wat harder wordt en ik hem beter kan besmeren en beleggen zonder dat het een soort groentenmoeras wordt.
In de tijd dat de bodem in de oven zit en afkoelt, kun je de pesto maken en de groenten voor de topping snijden. Zet de oven ook alvast op 180 graden, meer is voor het garen niet nodig.
Wat je nodig hebt voor de spinaziemuntpesto
6 volle lange munttakjes
3 volle citroenmelisse
250 gram spinazie
3/4e van een rood pepertje
1/4e cup olijfolie
grote hand walnoten
3 teentjes knoflook
sap van een halve limoen [proef even of je er meer in wilt]
1 eetlepel citroensap
snufje peper en zout, naar smaakHoe je de spinaziemuntpesto maakt
Doe de munt, citroenmelisse, spinazie, het pepertje en de olijfolie in de blender en meng tot het fijn gemalen is.
Voeg daarna de knoflook, walnoten, limoensap, citroensap, peper en zout toe en meng alles zo lang tot het een fijne pesto is. Als je hem grover wilt, kan dat natuurlijk ook. Toppings
2 kleine rode uien
3/4e courgette
beetje feta [griekse geitenfeta, niet de witte saladekaas die veel supermarkten verkopen als feta]
salieblaadjes [ik heb er 12 gebruikt]
beetje gekruid rundergehakt voor de liefhebber, ik rul en kruid dit altijd even voor ik het op de pizza doe
De finishing touch
Als de pizzabodem is afgekoeld, besmeer je deze met de pesto. Ik ben daar altijd lekker gul mee.
Daarna kun je hem beleggen met de uien, courgette, de feta, salieblaadjes en eventueel gehakt.
Doe de pizza nog twintig minuutje in de oven [op de eerder ingestelde 180 graden] en klaar ben je! Check even of alles lekker gaar is. Zo niet, nog een paar minuutjes de oven in! 😉
Enjoy!