Vorige week aten we onverwacht iets anders dan de ‘oven roast’ die ik bedacht had, dus lag er al een paar dagen een flespompoen naar me te glimlachen. Daarom ben ik vrijdag maar wat vroeger opgestaan om nog even wat te bakken. Na wat slaperig door onze keukenladen te snuffelen, besloot ik om een pompoencake te maken, met rauwe pompoen, omdat ik eerlijk gezegd gewoon geen zin had om hem nog te roosteren of voor te koken. Ik moet zeggen, het was een uitprobeersel, maar wij vonden hem heerlijk en ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!
Note: Niet alle foto’s zijn even mooi omdat ik een tikkie te haastig was en ik geen foodfotografe ben :D, maar hij is wel echt lekker. 😉
Wat je nodig hebt
1/2e cup kokosmeel
1/2 cup rijstmeel [of amandelmeel als je het niet erg vindt om die boven de 160 graden te verwarmen]
2 kleine rijpe bananen
5 cm flespompoen [kan ook meer, kan ook andere pompoen zijn natuurlijk]
1/2 cup ghee [au bain marie verwarmd, zodat hij vloeibaar is]
1 theelepel baking soda
1 eetlepel honing
4 eieren
1/2e theelepel vanille extract
snufje tot halve theelepel zout
3 handjes gemalen/gehakte walnoten. Wij hadden nog een zak liggen, dus ik heb eerst noten gekraakt. 😀
Optioneel:
2 handjes cacaonibs
Baking soda is een natuurlijk rijsmiddel dat reageert met zuur, zoals kefir, citroensap en limoensap, maar ook honing en fruit reageren met baking soda. Als je dus een recept vindt met baking soda erin, kijk dan altijd even of er ook wel een zuurtje ’tegenover staat’. Anders kun je het er net zo goed uitlaten.
Doe nooit te veel baking soda in een recept, want dan rijst je deeg te snel en gaat je recept naar zeep smaken.
Hoe je deze pompoencake maakt
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Zet een kleine cakevorm* klaar, met bakpapier erin
Meng in een schaal het kokosmeel, rijstmeel, de baking soda en het zout.
Maal de pompoen [ongekookt] in de keukenmachine. Voeg daarna de eieren, ghee, honing, bananen en vanille extract toe.
Doe de droge ingrediënten erbij en meng als laatste de gemalen walnoten en cacaobins erdoor.
Nu kun je het deeg in de cakevorm [met bakpapier] doen en 45 minuten bakken. Test met een satéprikker of hij gaar is. Zo niet, nog een paar minuutjes afgaren.
Goed af laten koelen [anders kruimelt en breekt hij met snijden] en genieten maar!
*Het deeg is dik. Als cakevorm te groot is kun hem ook gedeeltelijk vullen en met het bakpapier een ‘zijwandje’ maken.