Rozemarijncrackertjes

Als er één ding is waar ik van houd is het knapperig eten, zoals crackers, noten en dat soort dingen. Crackers vind ik alleen altijd een dingetje, omdat de meeste crackers die glutenvrij zijn propvol maismeel, rijstmeel of bijvoorbeeld zaden zitten. En aangezien ik die ingrediënten niet eet, ben ik zelf een receptje in elkaar gaan knutselen en dát is gelukt!Wat je nodig hebt voor zo’n 30 vierkante crackertjes (van ong. 4x4cm of meer kleinere)
1,5 cup arrowroot [pijlwortelmeel] halve cup gezeefde chufameel [koop ik hier: klik] 2 eetlepels gedroogde fijn gesneden rozemarijn
anderhalve theelepel grof zeezout
3 teentjes geperste knoflook [na het persen 10 min. laten staan, dat is goed voor de medicinale werking] halve cup koud water
halve cup kokosolie [au bain marie gesmolten]

Hoe je de crackertjes maakt
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Smelt de kokosolie au bain-marie.
Meng in de tussentijd in een kom de arrowroot, het chufameel, de rozemarijn, het zout en de knoflook.
Voeg het water en de gesmolten kokosolie toe en roer alles nog een keer goed door. Er ontstaat nu een klei-achtig deeg. Als je het kneed voelt het stevig, als je het op je hand laat rusten, wordt het soepel. Dat wordt veroorzaakt door de arrowroot.

Maak van het deeg twee bollen [zie onderstaande foto], zodat je de crackers in twee keer kunt bakken. Ik doe dat zodat ik voldoende ruimte op de bakplaat heb om de crackers zo dun mogelijk uit te rollen, tussen twee stukken [ongebleekt] bakpapier.
Rol elk deeg tot zo’n 2,5 mm dikte uit. Als je de crackers te dik maakt, worden ze namelijk ’taaitaaierig in plaats van knapperig. Je kunt het uitgerolde deeg zo in de oven doen, maar je kunt er ook een vormpje zoals op mijn foto’s op drukken, zodat je dezelfde vorm crackers hebt in plaats van ongelijke gebroken stukken. Net wat je wilt dus.

Besprenkel de crackertjes nog met wat rozemarijn en zeezout en bak ze dan 12 minuten. Kijk dan even of ze al bruin zijn. Nee? Doe er dan nog een minuutje erbij, en eventueel nog één. Het bakken gaat snel, dus denk niet bij die laatste minuutjes: “Ik ga nog even snel op Instagram kijken.” Grote kans namelijk dat dat langer duurt dan je in gedachten had en daar houd je dan waarschijnlijk aangebakken crackertjes aan over.

Laat de crackertjes afkoelen, breek ze eventueel netjes langs de lijntje van elkaar los en genieten maar!

Deze crackertjes zijn trouwens heerlijk met zelfgemaakte guacemole, deze kokosyoghurtdressing die je ook als dipsaus kunt gebruiken, home made eiersalade of gewoon een plakje appel!

Enjoy! 😀