Waterkefir

13072304_10154752005499018_419523844_oEen aantal weken geleden heb ik een blogje geschreven over rauwmelkse kefir. Ik geniet er enorm van om bijna dagelijks te oogsten en om er verschillende recepten mee te maken. Zo heb ik er een rozemarijnbrood mee gebakken, maar ook rauwe kefirchocokoekjes en kefirmozzarella gemaakt. Maar het allerlekkerst vind ik het om zo te drinken. 

Wat ik niet wist, is dat je melkkefirplantjes kunt omschakelen naar waterkefir! Eenmaal omgeschakeld kun je alleen niet nog eens terugschakelen. Ook kun je één keer van waterkefir omschakelen naar melkkefir. Omdat onze melkkefir heel hard groeit, ben ik een deel ervan gaan omschakelen. Ik was benieuwd of het zou lukken, maar na een drie keer oogsten was ook de waterkefir al best lekker! Een prikkelende drank, met een licht ‘bierachtige’ nasmaak.  Boerleuk vindt het heerlijk, ik vind het lekker maar ben ook nog wel een beetje aan het wennen. Of het my favorite drink wordt…weet ik niet, want melkkefir staat sinds kort toch wel met stip op één. 13064039_10154752005669018_1618376315_oWil jij ook melkkefir omschakelen? Gewoon doen, want het werkt echt! Dit is het receptje dat ik daarvoor gebruikte:

45 gram melkkefir
750 ml zuiver water
9-12 vijgen [afhankelijk van de grootte] 1,5 citroen in stukjes gesneden
paar takjes munt

Doe alles in een glazen pot met luchtdoorlatende deksel en laat 48 uur onder een doek rusten. Roer een paar keer met een plastic lepel door de pot.

Dit recept heb ik twee keer herhaald, en daarna heb ik een pot gemaakt van 750 ml water met één peer, twee sinaasappels, tien vijgen en een halve citroen. De uitkomst van dit brouwsel vond ik de lekkerste tot nu toe. Het deed me zelfs een beetje aan Fanta denken. Een heel klein beetje dan. Volgende week eens kijken of ik er Cassis van kan brouwen. 😉

Je kunt online en op Pinterest trouwens ontelbare variaties vinden om waterkefir te maken!

Maak jij ook waterkefir? Inspireer me met jouw favoriete recept!

13063869_10154752005594018_1489753321_o

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.