Citroenkwarktaartjes

Afgelopen zomer maakte ik ze heel veel als we gasten kregen: rauwe ‘kwarktaartjes’. Ik vind ze echt heerlijk en je kunt er oneindig mee variĆ«ren. Er zit alleen geen kaas, kwark of melk in, dus de naam is een beetje tricky, zoals met veel van de gezonde[re] varianten van lekkers, waardoor ik door de jaren soms flink teleurgesteld ben geraakt [kidding!]. Dus in all honesty, als je in deze blog ‘kwark’ of kwarktaart’ leest…it isn’t, maar het is wel lekker! šŸ˜‰

12752042_10154530634384018_1123532697_oAfgelopen week heb ik rauwe citroenkwarktaartjes in een glas gemaakt, waar ik zo het recept van zal opschrijven. Eerst wil ik alleen iets kwijt over natuurlijke suikers, waar je mijns inziens net zo wijs mee moet omgaan als met geraffineerde suikers. Nu ben ik de laatste die zal zeggen dat je dingen wel of niet moet eten, maar ik heb soms het gevoel dat mensen die minder of geen geraffineerde suikers meer willen eten, zich storten op het vinden van allerlei ‘gezondere alternatieven’ zonder te beseffen dat ook gezonde suiker nog steeds suiker is. Mocht je het leuk vinden om daar meer over te lezen dan vind je dit artikel misschien wel interessant.

Zoals ik vorige week ook al schreef, denken we hier in huis graag na over waar we ons lichaam mee voeden. We willen dat doen vanuit vrijheid [in plaats van angst] en willen daar andere mensen vooral niet mee lastig vallen. Mijn leukerd is daar heel goed in, ik soms minder šŸ˜‰ . Jaren geleden heb ik namelijk aan den lijve ondervonden wat geraffineerde suikers met mijn lichaam doen, en dat is niet zo heel positief. Daarom zou ik ze soms het liefst overal willen verbannen. Maarrrr….aangezien mijn eerdere statement over mensen niet lastig willen vallen, bleek dat een onmogelijke missie en zijn we dus maar thuis begonnen šŸ˜‰ . Geraffineerde suiker is [zover ik weet] niet meer te vinden in ons huis en natuurlijke suikervervangers, die we wel gewoon in de kast hebben staan, gebruiken we zo min mogelijk. We voelen ons hier allebei erg lekker bij en genieten ervan om maaltijden zo veel mogelijk op andere manieren smaakvol en voedzaam te maken. Ik hoor je nu bijna denken: “Maar eten jullie dan nooit eens een lekker koekje of taartje?” Wees niet bevreesd, want dat doen we zeker wel! šŸ™‚ Ik vind het namelijk heerlijk om een bananenbrood te bakken, om chocoladekoekjes te maken of een taartje in elkaar knutselen. We willen er alleen geen gewoonte meer van maken om altijd een gevulde koektrommel op tafel te hebben staan. Hierdoor zijn de dagen dat we wel lekker smikkelen en smullen van baksels, nog specialer.

Dit alles gezegd hebbende, ben ik eindelijk bij het recept van mijn taartjes aangekomen ;). Ik wilde mijn leukerd op Valentijnsdag namelijk verrassen met [jawel!] iets lekkers bij de koffie. We houden allebei heel erg van citroen, dus het zijn rauwe citroenkwarktaartjes geworden. In een glas, omdat ik dat er zo leuk uit vind zien. Op internet zijn duizenden van dit soort taartjes te vinden, maar ik vind het leuk om mijn eigen receptje met jullie te delen ;), so…here we go!

Het recept is voor vier glaasjes.
12751928_10154530631819018_1608259295_o
Wat je nodig hebt

Bodem
1 cup amandelen
3 mejouldadels of 5 geweekte ontpitte dadels
1/2e eetlepel maple syrup [of bijvoorbeeld honing] 1/8e theelepel vanille extract
een snufje himalayazout
1 eetlepel kokosolie [op lage temperatuur gesmolten]

Kwark
1,5 cup geweekte rauwe cashewnoten. Ik laat ze vaak een nachtje in water ‘soaken’.
3/4e cup pijnboompittenmelk [andere plantaardige melk is natuurlijk ook prima] 1/4e cup verse citroensap
rasp van een halve tot een hele citroen [afhankelijk van hoe zuur je je ‘kwark’ wilt maken] 1/4e cup maple syrup [of bijvoorbeeld honing] 1/2e eetlepel vanille-extract
1/4e cup kokosolie [op een zo laag mogelijk pitje smelten, niet heet laten worden]

Hoe je het ‘kwarktaartje’ maakt

Bodem
Doe alle ingrediƫnten in de keukenmachine en maal alles tot een egaal deeg. Het deeg ziet er kruimelig uit, maar door de dadels plakt het deeg goed. Gewoon even een grote bal van maken dus, je zult zien dat het stevig is. Verdeel het deeg daarna over de vier glaasjes en druk stevig aan.

Kwark
Doe alle ingrediĆ«nten, behalve de kokosolie, in de keukenmachine en meng alles tot het een gladde kwark is. Bij onze keukenmachine duurt het een paar minuten, dus neem je tijd als dat nodig is. Meng zodra je kwark glad is de kokosolie toe en zorg dat het goed gemengd wordt met de kwark. Schep de kwark vervolgens bovenop de eerder gemaakte bodems in de glaasjes en zet minimaal 4 uur [eventueel met een beetje plastic folie erover] in de koelkast om op te stijven. Ik heb de kwarktaartjes ’s avonds gemaakt, waardoor ik zeker wist dat ze de volgende dag helemaal goed waren.

Maak het taartje af met een beetje limoenrasp en een snufje cacao. Het ziet er leuk uit, en voegt ook net iets extra’s toe aan de smaak van deze yummieness.

Enjoy!