Zadenbrood

Boerleuk vindt het haverhoningbroodje [KLIK] dat ik geregeld maak heerlijk. Eigenlijk is er voor hem geen brood dat eraan tipt. We eten niet eens heel vaak brood, maar als ik dát brood bak…. Het honinghaverbrood vult trouwens enorm en boerleuk kan er dan ook een hele middag tegenaan als hij er een paar plakjes van eet.14374682_10155192877404018_983774089_oBut[!]….omdat ik graag zo veel mogelijk met voeding en ingrediënten varieer, ben ik inmiddels al ruim een jaar allerlei broodachtige baksels aan het uitproberen waar bijvoorbeeld geen tarwe, spelt of andere granen in zitten. Niet omdat we hier in huis meeliften op bekende of onbekendere hypes, maar omdat ik een jaar of twaalf terug door een arts geadviseerd werd daarmee te stoppen, waardoor ik me letterlijk een ander mens ging voelen. Enfin, ik zocht vooral naar recepten in de paleo-hoek. In die wereld bevinden zich namelijk veel creatievelingen die stiekem hun boterhammetjes wel eens missen en net als ik op zoek blijven naar lekkere, voedzame en gezonde ‘broodvervangers’. Ik houd alleen niet echt van dat woord, omdat het me niet zozeer gaat om het vervangen van brood maar om creatief bezig zijn met gezonde voeding die ook een hardwerkende boer op de been houdt.

Er zijn dus al best wat zadenbroden de revue gepasseerd. Vaak heel lekker, maar dat haverbroodje bleef [zeker voor boerleuk] alle baksels overtreffen. Tot afgelopen weekend, want het broodje dat toen uit de oven kwam, tipte volgens boerleuk zomaar ineens aan ons haverwonderbrood! En daar was ik naar op zoek! Zelf vind ik het broodje overigens ook heel lekker. Zacht, voedzaam en met een lekkere bite. Zelfs de kinderen die hier afgelopen weekend in huis waren vonden het heerlijk. En dat zegt wat! 😉

Het recept van dit zadenbrood is net als deze fudgy brownie bites [KLIK] een mix & match van verschillende receptjes die ik door de tijd geprobeerd heb en vind het leuk om jullie mee te laten smullen.14393317_10155192877469018_955360803_oWat je nodig hebt voor dit zadenbrood
100 gram gemalen lijnzaad [ik maal het zelf] 50 gram wit lijnzaad
40 gram pompoenpitten
30 gram zonnebloempitten
30 gram sesamzaden
50 gram chiazaden
200 gram amandelmeel* of fijngemalen amandelen [probeer ook gewoon eens boekweitmeel of teffmeel!] 1/4 cup kokosolie
1 cup water
4 grote geklopte eieren [Vegan? Probeer chia-eieren. Misschien lukt dat ook.] Goede snuf zout [maar kan ook zeker zonder!]

Cakeblik met daarin bakpapier. [KLIK] Ik doe wat breder bakpapier in het cakeblik, dat ik het eerste uur van de baktijd over het brood heen vouw. Na een uur vouw ik het bakpapier open, zodat ook de bovenkant van het zadenbrood nog 15 minuten lekker bruin kan worden en niet verbrandt. Je bakt dus in totaal 75 minuten [of iets langer als dat nodig is].

14374561_10155192877409018_29727375_oHoe je het zadenbrood maakt
Verwarm de oven voor op 160 graden [het schijnt voor amandelmeel het beste te zijn om op maximaal deze temperatuur gebakken te worden] en zet het bakblik met daarin het bakpapier klaar.
Verwarm vervolgens de kokosolie au bain marie of op een heel laag pitje, terwijl je alle droge ingrediënten in een kom mengt.
Als alles goed gemengd is, kun je de kokosolie en eieren aan het mengsel toevoegen. Roer alles goed door elkaar en doe tot slot het water erbij. Roer alles nog een keer tot het een dikke massa is.
Als je eieren heel groot zijn kan het best zijn dat het ‘deeg’ dunner wordt. That’s alright though! 🙂
Doe het ‘deeg’ gewoon in de cakevorm, vouw het bakpapier over de bovenkant heen en laat het brood 60 minuten in de oven garen.

Belangrijk:
Haal na 60 minuten het bakpapier van de bovenkant van het brood, zodat die ook nog even kan bruinen. Check na het totaal van 75 minuten met een satéprikker, of door met je hand op het brood te drukken, of het zadenbrood gaar is. Het moet stevig en compact aanvoelen.
Moet hij nog iets langer garen? Check dan elke vijf minuten of hij goed is, want het laatste beetje gaart en bruint heel snel.

Is je brood klaar? Laat het dan afkoelen en snijd er dunne plakjes van. Dan smaken ze het lekkerst!

Enjoy! 🙂14374575_10155192877419018_1102526370_o

2 reacties op “Zadenbrood

  1. Jeannette 11 mei 2017 10:05

    Hoi, het ziet er heerlijk uit maar kan je dit ook in de broodmachine bakken. Voor mij geen optie om te kneden door lichamelijke klachten.

  2. Jacqueline 11 mei 2017 13:54

    Beste Jeanette,

    Wat vervelend dat je niet kunt kneden. Misschien dat dit in dit geval alleen geen probleem hoeft te zijn, omdat het ‘deeg’ als een heel dik cakebeslag is. Je roert alle droge ingrediënten om met een lepel, wat geen kracht kost en dan de natte ingrediënten. Daar moet je dan wel even goed doorheen roeren, en ik weet natuurlijk niet of dat omroeren ook te veel voor je is.

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of dit soort ‘brood-beslag’ in een broodbakmachine kan.

    Hopelijk kun je hier iets mee. En anders kun je misschien een keer alles in een schaal klaarzetten als je bijvoorbeeld visite krijgt? Dan kan je bezoek het misschien even omroeren, zodat jij het in de oven kunt doen. Zomaar een gedachte :).

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.